Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Faszerowane patisony

24.11.2010

Pojawia się jesienią i owocuje aż do przymrozków. Patison posiada wysoką wartość dietetyczną, polecany jest osobom z nadwagą i nadciśnieniem. Ze względu na swój kształt jest idealny do faszerowania, a jego kolor stanowi prawdziwą ozdobę stołu. Odznacza się dużą delikatnością i swoistym aromatem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złśredni50 min.średnia

Składniki:

4 małe patisony,
papryka czerwona i żółta,
pół puszki czerwonej fasoli,
3 dojrzałe pomidory,
2 małe cebule,
łyżeczka keczupu,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka natki pietruszki,
4 plastry żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Patisony dokładnie umyć, odciąć wierzchy i delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając cienką ściankę.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać miąższ z wydrążonych patisonów, pokrojoną paprykę i pomidory bez skórki.

Chwilę smażyć, dołożyć odsączoną i przepłukaną wodą fasolę, zmiażdżony czosnek, keczup, natkę i koperek.

Przyprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić patisony, przykryć wieczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 min.

Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycia, na każdym patisonie położyć plaster sera i zapiekać do momentu jego rozpuszczenia.

Jak podawać?

Podawać gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2016 JimmiXS

VgTlXs http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com