Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z łososia norweskiego z białymi i zielonymi szparagami

Tekst i foto Justyna 09-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni30 min.?

Składniki:

Surowe filety z łososia norweskiego (bez skóry) - 400 g,
cytryna - 1 szt.,
szparagi zielone - 400 g,
szparagi białe - 400 g.
Sos tropikalny winegret:
miąszż owoców: pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, ananas, limetka (ilość w zależności od potrzeby),
ocet ryżowy do smaku,
świeża mięta (kilka listków),
czarny pieprz świeżo mielony,
marynowany imbir (1 łyżeczka),
oliwa z oliwek 50 ml,
sos sojowy Kikkoman 50 ml.

Jak przyrządzić:

Pokrojony na 4 porcje filet z łososia skrapiamy cytryną. Rybę układamy w parowarze, nie ma konieczności przyprawiania jej. Szparagi białe gotują się dłużej niż zielone, dlatego układamy je w parowarze niżej bądź gotujemy białe szparagi chwilę wcześniej na jednej kondygnacji. Podczas gotowania dania głównego na parze przygotowujemy sos. Cytrusy, miętę i marynowany imbir kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki sosu ubijamy mikserem w celu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy wcześniej pokrojone składniki, całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na szparagach, skrapiamy sosem.

Jak podawać?

Można podawać z młodymi ziemniaczkami bądź ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.