Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filety rybne w zielonych czapeczkach :)

Tekst i foto gajusza 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty 20 min.niska

Składniki:

4 filety z białej ryby (po 1 na osobę),
zielona cebulka,
1/2 ziel. papryki,
natka,
świeża bazylia,
4 łyżki ostrej musztardy.
Podkład:
czosnek,
cebula,
pomidory,
zielona fasolka,
małe młode ziemniaczki,
oliwa,
ocet winny,
1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić:

Drobno posiekać młodą cebulkę, paprykę, natkę i bazylię.
Wymieszać razem w misce z odrobiną oliwy.
Filety posmarować musztardą i grubo nałożyć zieloną czapeczkę.
Blachę lub płaską formę żaroodporną posmarować oliwą, posypać posiekaną cebulą, całymi ząbkami czosnku, kawałkami pomidorów bez pestek, obgotowaną zieloną fasolką i obgotowanymi ziemniaczkami. Posolić, popieprzyć.
Na wierzchu ułożyć filety, polać winem, winnym octem i oliwą. Zapiec.

Jak podawać?

To jedno danie ma w sobie wszystko. Dobrze pasuje z różowym winem.

Uwagi:

Warzyw można użyć różnych. Świetnie komponuje się z tym młoda cukinia, bakłażan, czerwona papryka, a nawet dynia.
Im więcej warzyw, tym lepiej.
Świetne i proste danie na lato dla gości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2007 Beatrix

ciekawe... bardzo ciekawe, spróbuję.