Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaczki z boczniaka

Tekst i foto kazio 09-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złśredni30 min.?

Składniki:


250 g boczniaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler mały lub 1/2 dużego, olej, troszkę masła, rosół z kury, może być z kostki. Przyprawy: sól, pieprz, troszkę imbiru, gałka muszkatołowa, troszkę vegety, majeranek. Półtora litra wody.

Jak przyrządzić:

Na patelnię wlewam olej i dodaję masełko (najlepiej sklarowane). Na gorący tłuszcz, wsypuję pokrojone boczniaki,
podsmażam i na tym samym tłuszczu podsmażam pokrojoną w zapałeczki marchewkę a następnie wsypuję pietruszkę i seler też pokrojone w zapałeczki. Dodaję do smaku trochę imbiru, trochę gałki muszkatałowej, sól, pieprz, vegetę i mejeranek. Na tę samą patelnię dodaję troszkę masła i mąki. Zasmażkę po zalaniu wodą wlewam do zupy. Można flaczki robić bez zasmażki. Gotowy produkt 1 litr 250 ml.

Potrzebne przybory:


patelnia, garnek, łyżka

Jak podawać?


Tak jak flaki wołowe z bułeczką

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.09.2011 lOqqHWEHZtGDJyNheQu

BION I'm imeprssed! Cool post!

Zgłoś 14.12.2005 bułeczka

Dziś robiłam w/g przepisu. Nie na rosole ale na kostce rosołowej z kury. Smakuje wyśmienicie, ciekawam co powie mój kochany mąż i dzieciaki. Wszyscy lubimy grzyby.

Zgłoś 19.12.2005 kasia

Robiłam , dobra, polecam, dodałam troszkę śmietanki.

Zgłoś 23.12.2005 werbool

dobra, ale spróbujcie zamiast tradycyjnej zasmażki zrobić zasmażkę ze słodkiej mielonej papryki i dodać trochę pieprzu kajeńskiego

Zgłoś 12.01.2006 loll

werbool Ty nie rób reklamy "kajenowi" robiłam bez i jest zupka wyśmienita.

Zgłoś 18.01.2006 juz nigdy

ja zrobilam i nigdy nie zrobie tego bledu ponownie!!!

Zgłoś 18.03.2006 anka J.

Robiłam zgodnie z przepisem 1 raz i jestem zadowolona z wyniku. wszystkim smakowała. Na pewno ten przepis znajdzie się w mojej

kuchni.

Zgłoś 18.03.2006 anka J.

Dotyczy komentarza " już nigdy" przypuszczam, że jesteś wychowana tylko na burakach.

Zgłoś 23.05.2006 halinka

Dziś robiłam i flaczki wyszły znakomite. Robiłam, w/g przepisu.

Wiem jedno ,że robić będę częściej. Wolę ten przepis niż inne.

Dałam gałkę muszkatałową i imbir świeży / sterte na ... Pokaż więcej

Dziś robiłam i flaczki wyszły znakomite. Robiłam, w/g przepisu.

Wiem jedno ,że robić będę częściej. Wolę ten przepis niż inne.

Dałam gałkę muszkatałową i imbir świeży / sterte na tarce/. Sasmażka obowiązkowo. Dodałam już na tależu trochę śmietanki, jednak śmietanka zabija ten smak. POLECAM BEZ.

Zgłoś 08.07.2007 Kami

A jak wyglada sprawa z mrożoną włoszczyzną? Od razu jest pokrojona w zapałkę :) Czy jedno opakowanie w zupełności wystarczy na 25 dkg boczniaków?

Zgłoś 21.04.2008 jarosz

Jestem zwolennikiem boczniaków!

Kwesja proporcji w tym przepisie nie jest do końca wyjaśniona, więc spróbuję trochę uzupelnić za pozwoleniem autora.

Warzywa mrożone jakkolwiek nie ... Pokaż więcej

Jestem zwolennikiem boczniaków!

Kwesja proporcji w tym przepisie nie jest do końca wyjaśniona, więc spróbuję trochę uzupelnić za pozwoleniem autora.

Warzywa mrożone jakkolwiek nie daja takich smakowych efektów jak świeże, więc odrobina roboty przy zakupie i krojeniu się zwróci.

Podobnie z grzybami, najlepiej świeże i na wagę.

250g ważyw i 200-300g grzybów na 2l wody wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, ale wszystko zależy od tego jak gęstą lub żadką zupę wolimy, znam ludzi co lubią łyżke w zupę wetknnąć i ta łyzka musi w niej stać pionowo bez ruchu, a i tacy są co zupę słomka wolą pić...

Zgłoś 27.11.2012 peps

Podoba mi się ten przepis wypróbuję na pewno

Zgłoś 19.03.2015 Nike Air Max 2014

The Catholic Ch

Nike Air Max 2014

[url=http://www.conwycareandrepair.org.uk/abzjournalhandan.asp?nike-air-max-2014-c-1.html]Nike Air Max 2014[/url]