Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaki wołowe à la Karlik

Tekst i foto Arnold 14-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2----

Składniki:

1 kg flaczków wołowych (koperty),
1 duża cebula,
sól,
1 liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
seler,
por,
papryka mielona (słodka),
pieprz,
gałka muszkatołowa,
imbir lub przyprawa do flaczków,
rosół (z kostki lub wywar z kości),
2 łyżki stołowe oleju.

Jak przyrządzić:

Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2016 Maxine

chea jerseys usa cheap nhl jerseys free shippping cheap jerseys

Zgłoś 18.02.2016 Athena

cheap nfl jerseys wholesale china mlbb shop black friday coupons cheap jerseys made

in china