Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaki z boczniaków

Tekst i foto Zuzka 11-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.?

Składniki:

- 20 dag boczniaków,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler (nieduży),
- kostki bulionowe warzywne,
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek).

Jak przyrządzić:

Boczniaki wrzucamy do gorącej wody i chwile gotujemy, aż zmiękną. Wyjmujemy i odcedzamy, następnie kroimy w paseczki. W drugim garnku do bulionu wrzucamy starkowane warzywa na grubej tarce. Gotujemy warzywa razem z boczniakami. Doprawiamy majerankiem i pieprzem i GOTOWE.

Potrzebne przybory:

Ganek, nóż, druszlak, tarka.

Uwagi:

Przepis pisałam z głowy więc dokładnie nie pamiętam czy były takie proporcje, ale na moje "oko" to będzie dobrze. Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.12.2004 Ajwi

IMBIR, IMBIR

Zgłoś 06.01.2005 pingo

ja zamiast gotowac boczniaki kroje w paski i podsmazam z czosnkiem i przyprawami potem zalewam bulionem i gotuje z warzywami koniecznie musi byc majeranek i pieprz bo danie musi byc bardziej pi... Pokaż więcej

ja zamiast gotowac boczniaki kroje w paski i podsmazam z czosnkiem i przyprawami potem zalewam bulionem i gotuje z warzywami koniecznie musi byc majeranek i pieprz bo danie musi byc bardziej pikantne :) pozdrawiam :):)

Zgłoś 03.03.2005 maniek

nie czujesz smaku potrawy i dlatego zapomniałas o calym przepisie

SMAK POTRAWY TO PRZYPRAWY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 11.03.2005 Joanna

są po prostu świetne, tylko doprawiłam gałką muszkatałową, która poprawiła smak na prawdziwe flaczki.Jestem osobą uczulona niemalże w 70% na potrawy m.innymi mączne,z mleka ,psiankowate/ziemniak... Pokaż więcej

są po prostu świetne, tylko doprawiłam gałką muszkatałową, która poprawiła smak na prawdziwe flaczki.Jestem osobą uczulona niemalże w 70% na potrawy m.innymi mączne,z mleka ,psiankowate/ziemniaki,pomidory,papryka/,produkty wędzone i starczy! Dlatego też wygotowuję całe g a r y różnych mieszanek warzywno-ryżowych,warzywne,pieczrkowe.Flaki uwielbiam również sojowe.Zamiast grzybów kroję w paseczki ugotowane kotlety sojowe, a doprawiam przyprawami typowymi dla flaków-pycha.

Zgłoś 02.11.2005 lawinka

Witam,

Szukałam czegoś ciekawego o boczniakach. Znalazłam schabowe ale mam bardzo drobne grzybki więc "się nie da". Spróbuję z tymi flaczkami. Przepis wydaje się być ok tylko na... Pokaż więcej

Witam,

Szukałam czegoś ciekawego o boczniakach. Znalazłam schabowe ale mam bardzo drobne grzybki więc "się nie da". Spróbuję z tymi flaczkami. Przepis wydaje się być ok tylko na mój gust mało przypraw - zmodyfikuję :)

Ciekawa jestem czy można z boczniaków robić potrawy wg przepisów na pieczarki? Np takie podduszane z warzywami. Spróbuję, bo mam duuuużo tych grzybków.

Pozdrawiam

Zgłoś 14.11.2005 Marcin

ja jeszcze dodaję 2 małe cebulki i łyżkę koncentratu pomidorowego

Zgłoś 05.01.2006 baranka

a ja dodaje smietane

Zgłoś 05.01.2006 baranka

oczywiscie slodka

Zgłoś 17.01.2006 Ewica

Śmietana i to słodka ? do flaków..fe . Przepuis jest dobry , oprócz majeranku dodaję gałkę muszkat. (na małych otworkach tarki przejadę 3-4 razy ),no i koniecznie zasmażka !!!

Zgłoś 05.05.2010

krzys ja dodaję przyprawę do flaków