Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Focaccia ziemniaczano-cebulowa

Tekst i foto Kasior 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni50 min.średnia

Składniki:

1 kg ziemniaków,
200 g pomidorów,
4 cebule (białe),
1 łyżeczka kaparów (z zaprawy solnej),
mleko,
oregano,
2 łyżki startego parmezanu,
oliwa z oliwek,
pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić.
Pomidory zmiksować, przetrzeć przez sito w celu usunięcia nasion. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na patelni wraz z kaparami na 2-3 łyżeczkach oleju. Pod koniec dodać przecier z pomidorów, posolić do smaku i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Zdjąć z ognia, ostudzić. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez prasę, dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżeczki oleju oraz mleko w ilości pozwalającej na uzyskanie jednolitej, kremowej masy (nie wodnistej!).
Wyłożyć masę ziemniaczaną w formie okręgu grubości ok. 5 mm na blachę (wytłuszczoną lub wyłożoną folią do pieczenia), na wierzch wyłożyć cebulę i kapary (wraz z olejem, na którym się smażyły), na koniec posypać parmezanem wymieszanym z oregano.
Piec ok. 15 min w temperaturze 240 stopni C. Podawać gorące prosto z pieca.

Uwagi:

Można użyć gotowych zmiksowanych pomidorów, sprzedawanych w puszkach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2010 jja

0.5cm? a jak mi zostaną ziemniaki? Może się czepiam,ale nie wystarczy napisać,że wyłożyć masę ziemniaczaną na blachę, czy na inne naczynie, bo zaraz znajdzie się grupa dociekliwych z linijkami. ... Pokaż więcej

0.5cm? a jak mi zostaną ziemniaki? Może się czepiam,ale nie wystarczy napisać,że wyłożyć masę ziemniaczaną na blachę, czy na inne naczynie, bo zaraz znajdzie się grupa dociekliwych z linijkami. Pomysł fajny, chętnie wypróbuję;) pozdrawiam