Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fritella

Tekst i foto moxi 10-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- jajka,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i smażymy na małej ilości oliwy tak jak frytki. Dodajemy jajka, sól i pieprz. Gdy jajka są lekko ścięte, dodajemy grubo posiekane liście bazylii.

Potrzebne przybory:

Patelnia i jakaś łopatka.

Jak podawać?

Najlepiej z pomidorami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.05.2004 kate

jak to: jajka wbić na głęboki tłuszcz??? coś mi sie tu nie podoba

Zgłoś 19.05.2004 kate

jak to: jajka wbić na głęboki tłuszcz??? coś mi sie tu nie podoba

Zgłoś 31.07.2004 Żelek

Ile jajek? Ile ziemniaków? :|

Zgłoś 25.08.2004 slonko

Troszke zepsules ten przepis na Fritelle ja sie robi inaczej.Bylam troszke we Wloszech i przeczytaj jak ja sie robi ok?Mozna ja robic nie tylko z ziemniakami ale z czym sie chce nawet z makarone... Pokaż więcej

Troszke zepsules ten przepis na Fritelle ja sie robi inaczej.Bylam troszke we Wloszech i przeczytaj jak ja sie robi ok?Mozna ja robic nie tylko z ziemniakami ale z czym sie chce nawet z makaronem jest bardzo smaczna.Ale jak juz napisales ze z ziemniakami to poprawie Cie troszke mam nadzieje ze nie bedziesz zly a innym napewno posakuje.Ziemniaki moga byc pokrojone jak na frytki,trzeba je troszke podsmazyc na oleju az sie zarumienia.Jajka najlepiej rozbic w jakims wiekszym naczyniu dodac sol,pieprz a nawet ser zolty-wtedy jest smaczniejsze do tego wrzucic te ziemniaczki i wymieszac razem.Na rozrzany olej wrzucic to wszystko i smazyc az sie zarumieni potem przewrocic na druga strone i tez smazyc-cos jak zapiekanka.To naprawde smakuje-sprobujcie sobie.

Zgłoś 18.02.2005 Martana

Droga Kate, sadze, ze nie umiesz czytac zbyt dobrze, bo autor (autorka) pisze, ze w niewielkiej ilosci oliwy. Niewielka ilosc to nie gleboki tluszcz, pozdrawiam.

Zgłoś 17.09.2005 maxi

jak ktoś nie ma pojęcia o gotowaniu to najlepiej krytykować

Zgłoś 30.01.2008 kasia

to co opisujecie, to jest fritatta a fritelle to malutkie okrągłe coś , co przypomina małe pączki (ale zdecydowanie lepsze), robi się je głównie w karnawale