Frytki rybne
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 porcje | ? zł | prosty | 60 min. | średnio dużo |
Składniki:
- 60 dkg filetów rybnych dowolnej ryby,- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- szczypta chili,
- szczypta soli,
- olej.
Jak przyrządzić:
Rybę oczyścić, umyć,osączyć i pokroić w paski przypominające kształtem frytki. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, jajkiem,chili,solą i dwoma łyżkami oleju. Ciasto ubić trzepaczką na jednolitą masę. Frytki rybne maczać w cieście i smażyć na oleju.Jak podawać?
Potrawę podawać z ketchupem, lub wedle uznania.Życzę i smacznego i pozdrawiam!

Pikantna kebabczeta z sosem
Danie popularne w Bułgarii i stąd pochodzi jego nazwa. Mielone mięso wieprzowe doprawione różnymi ziołami to chyba najpopularniejszy przepis na tę potrawę. Jeżeli chcemy trochę poeksperymentować, warto pójść w kierunku fety, czosnku i cebuli. Sos jogurtowo – majonezowy z curry podkreśli smak i nada atrakcyjności tej potrawie.

Roszponka z serem pleśniowym
Liście roszponki o delikatnym orzechowym posmaku są bogactwem wielu witamin. Warto z nich skorzystać tuż po długiej w tym roku zimie, gdy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów. Najlepsza metoda to spożycie roszponki na surowo, a wtedy wykorzystamy wszystkie jej wartości odżywcze. W połączeniu z innymi warzywami przygotujemy lekką, świeżą sałatkę, a pokruszony ser pleśniowy podkreśli jej walory i zaostrzy smak.
Komentarze
Zgłoś 12.11.2002 bober
te frytki zrobiłem na objad były ok.powiedzieli skąd masz ten przepi z internetu dlatego teraz często odwiedzam tę stronę dzięki naprawde fajny przepis
Zgłoś 08.07.2004 Michał
Zapraszam na szczupaka w czosnku lub sandacza w koperku !! wiecej informacji pod nr 0 29 596 03 24
Zgłoś 01.09.2006 PRAWDZIWA Martana
Do takich experymentow najlepsza jest mrozona panga, delikatna, smaczna, bez osci, polecam i pozdrawiam. (Was i pange)