Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Galaretka

Tekst i foto Kasiek 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
27 złprosty15 min.niska

Składniki:



100 g fety, łyżka jogurtu naturalnego, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, 2 małe ogórki konserwowe, pół łyżeczki żelatyny

Jak przyrządzić:


Ser przetrzyj przez niezbyt drobne sitko i wymieszaj z jogurtem.
Żelatynę wsyp do szklanki i zalej łyżką wody, a gdy napęcznieje, wstaw szklankę do garnka z małą ilością wody i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Następnie ją ostudź.
Papryki i ogórki pokrój w kostkę i dodaj do sera z jogurtem. Do masy serowo-warzywnej dodaj chłodną żelatynę, potem dokładnie wymieszaj i włóż do naczynia, w którym zamierzasz podawać galaretkę. Następnie wstaw je do lodówki.

Jak podawać?

Potrawę można podawać na liściu sałaty, który stanowi kontrast dla białej galaretki z kolorowymi punkcikami :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.07.2006 artKati

żelatyna?!

Zgłoś 16.09.2006 lusi

a ja myślałam że to dział bezmięsny?? a jak wiadomo żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego

Zgłoś 19.03.2007 aga

wyrzucic ten przepis z tego dzialu

Zgłoś 25.10.2009 mirableka

żelatynę robi się z kości i kopytek!!! Uważajcie też na jogurty bo 70% w Polsce zawiera żelatyne