Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Tekst i foto Espanol 22-11-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4--60 min.-

Składniki:

Pomidory 1kg, ogórek 1 szt., duża papryka (czerwona lub zielona) 1 szt., cebula 1 szt., ząbek czosnku 1 szt., chleb 2 kromki, garść hiszpańskich zielonych oliwek, hiszpańska oliwa z oliwek, hiszpański ocet winny, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.