Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gęsie żołądki

Tekst i foto fizjo2 09-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty180 min.?

Składniki:

- 1 kg żołądków (najlepsze są gęsie,ale te trudno kupić więc każde inne drobiowe też są super)
- 1 kg cebuli
- 0.5 główki czosnku (ale ile sie da to sprawa indywidualna)
- gęsi/kaczy tłuszcz lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz, curry

Jak przyrządzić:

Żołądki trzeba pokroić a następnie sparzyć (kilkakrotnie przelać wrzątkiem na sitku).
Cebulę pokroić nie za drobno, zeszklić na tłuszczu, wycisnąć czosnek, wrzucić żołądki, podlewać wodą.
Przyprawy dodawać w kolejności: sól (ok. 1 łyżeczki, pieprz, curry (ok. 1/5 łyżeczki).
Wymieszać, dusić pod przykryciem ok 1.5 godz. aż uzyska 80% miękkości. Cały czas podlewać wodą żeby sie nam nie przypaliło :(
Następnie przykryte wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy następne 15-20 min, żeby było delikatnie zarumienione :)

Jak podawać?

Potrawę można podać z kaszą, ziemniakami puree, chlebem. Jeśli podaję żołądki jako danie obiadowe, dodaję jeszcze surówkę,ale to dlatego że moja rodzina uwielbia "zieleninę"

Czas przygotowania:

Pyszne danie :) Raczej mało pracochłonne, a efekt zaskakujący!!! serwuję je czasami gościom na "uroczystościach rodzinnych" - zawsze jest to danie które znika jako pierwsze - nieważne ile go podam :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.04.2005 pawlak

troche dziwny ten przepis ale na pewno wyprobuje chociaz by z samej ciekawosci...

Zgłoś 03.08.2005 gandzia

Po odparowaniu wody ścieram na nie żółty ser i dopiero wtedy wkładam do piekarnika. Pycha.

Zgłoś 13.01.2006 Martana

Ja miewam do czynienia tylko z zoladkami kurzymi, ktore najpierw razem z sercami kurzymi i innymi skladnikami stanowia baze do wywaru rosolowego. Potem wyjmuje mieso z wywaru, zoladki pozbawiam ... Pokaż więcej

Ja miewam do czynienia tylko z zoladkami kurzymi, ktore najpierw razem z sercami kurzymi i innymi skladnikami stanowia baze do wywaru rosolowego. Potem wyjmuje mieso z wywaru, zoladki pozbawiam tego przezroczystego spoiwa po srodku i.... hulaj dusza - dzis sos pieczarkowy i makaron a jutro sos czosnkowy i ziemniaki - polecam.

ps - dla tych, ktorzy na widok czy dzwiek slowa - podroby robia sie zieloni z obrzydzenia polecam terapie psychiatryczna, bo tak serio mowiac, czym sie rozni kurza pupa, cycki, szyja czy udo od serca, watroby i zoladka???

Zgłoś 24.03.2006 dan

tym ze podroby sa zdrowsze

Zgłoś 17.07.2008 wayla

Faktycznie,u mnie ze stołu również szybko znika!