Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki wigilijne

Tekst i foto Elutka 29-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
106 złprosty45 min.niska

Składniki:

Gołąbki: 12 liści kapusty włoskiej, 1 szklanka kaszy pęczak, 1 duża cebula, 30 dag pieczarek (lub ugotowanych grzybów suszonych), 4 łyżki oleju, pieprz, vegeta, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, 2 szklanki wody. Sos: 3-4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka posiekanego, mrożonego kopru, 1 szklanka wody, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Gołąbki: Kapustę lekko obgotować i powoli zdjąć z niej liście. Z każdego liścia usunąć za pomocą ostrego noża wierzchnią część zgrubiałych włókien.
Pęczak gotować w lekko osolonej wodzie (tak jak makaron) ok. 15 min i odcedzić. Pieczarki umyć (gdy są ładne, białe, nie trzeba ich obierać ze skórki), a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z wcześniej posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą dusić, aż odparuje woda. Jeśli zamiast pieczarek dajemy grzyby suszone, to należy je najpierw ugotować, potem zemleć w maszynce, a następnie podsmażyć z cebulą na oleju. Całość dość pikantnie przyprawić mielonym pieprzem i solą. Połączyć pęczak z przygotowanymi grzybami. Nałożyć tak przygotowany farsz do kapuścianych liści i zawinąć, formując gołąbki. Układać ciasno w garnku (tak żeby liście się nie rozwijały), zalać wodą, dodać vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Od chwili zagotowania gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i bazylię. Sos: Na patelni rozgrzać olej i wsypać do niego mąkę. Cały czas mieszając drewnianą łopatką, doprowadzić do lekkiego zrumienienia. Następnie wlać zimną wodę (ok. 1 szklanki, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu). Przyprawić do smaku solą i pieprzem i na końcu dodać koperek i zagotować.

Jak podawać?

Gołąbki polewamy sosem koperkowym na talerzu.

Uwagi:

Jeśli zamiast oleju damy masło, a zamiast wody rosół - będą znacznie smaczniejsze, ale też bardziej kaloryczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.11.2008 Ciotka

hmmm brzmi smacznie :)

i co wazne - prosto

Zgłoś 31.07.2008 menia smakosz

dopiero bylo czekac 9 miesiecy aby ktos zrobil te danie ALE stalo sie zrobilem i mowie wam przepyszne naprawde namawiam was zrobcie a nie pozalujecie!!!??? ==menia smakosz==

Zgłoś 31.07.2008 menia smakosz

dopiero bylo czekac 9 miesiecy aby ktos zrobil te danie ALE stalo sie zrobilem i mowie wam przepyszne naprawde namawiam was zrobcie a nie pozalujecie!!!??? ==menia smakosz==

Zgłoś 27.08.2011 ag

Litości ! do gołąbków nie daje się żadnej bazylii, ani liści bobkowych !

To nie jest danie włoskie i żadnych "włoskich" smrodów nie potrzebuje.