Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki z kaszą gryczaną

Tekst i foto MAGDALENA 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2015 złśredni40-50 min.niska

Składniki:

Średniej wielkości główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej, ok. 60 dag pieczarek, sól, pieprz, 1 średnia cebula, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:

Sparzyć kapustę i oddzielić liście.
Kaszę ugotować w 3 szklankach wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, na złoty kolor.
Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki i wszystko podsmażyć.
Uduszone pieczarki dodać do uprażonej kaszy, doprawić solą i pieprzem.
Farsz wykładać na przygotowane liście kapusty, zawinąć.
Gotowe gołąbki ułożyć warstwowo w garnku, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40-50 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2006 julinka

Zamiast pieczarek doskonałe są grzyby suszone /po namoczeniu,ugotowaniu i posiekaniu/.

Specyficznego ,ostrzejszego smaku nabiorą gołąbki jesli na spód garnka i pomiędzy kolejnymu warstwam... Pokaż więcej

Zamiast pieczarek doskonałe są grzyby suszone /po namoczeniu,ugotowaniu i posiekaniu/.

Specyficznego ,ostrzejszego smaku nabiorą gołąbki jesli na spód garnka i pomiędzy kolejnymu warstwami rozlozymy cieniutka warstwe kiszonej kapusty.Smacznego!

Zgłoś 28.06.2008 m

Zdecydowanie smakuje mi z suszonymi grzybami. Dodatkowo do srodka proponuje dodac podsmazona papryka.. mniam... smacznego.

Zgłoś 31.07.2009 Asia

U mnie w rodzinie to tradycyjna potrawa wigilijna :) PYCHA