Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Gotowane warzywa z orzechami

Tekst i foto ELA 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
315 złprosty35 min.1 porcja ok. 290 kcal

Składniki:

3 żółte papryki, 1 średnia marchewka, cukinia, 3 małe buraczki, małe cebulki, czarne oliwki, kilkanaście orzechów włoskich, pieprz, olej wg potrzeb, kardamon, 2 łyżki soku z cytryny, sól

Jak przyrządzić:

Umyte i obrane warzywa pokroić w w paski. Gotować na parze. Jeżeli mamy garnki Firmy Zepter, to gotujemy razem, jeżeli nie, to oddzielnie ok. 10 min. Ostudzone warzywa układamy na półmisku, posypujemy oliwkami i orzechami z kardamonem. Pozostałą część orzechów ucieramy z olejem, dodajemy do smaku sok z cytryny i pieprz i otrzymanym sosem skrapiamy warzywa:)
Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

prosty sprzęt używany w kuchni:)

Jak podawać?

Potrawę podawać na niewielkich owalnych półmiskach, najlepiej białych z niewielkimi ozdobami na brzegach.

Uwagi:

Jako dodatek do potrawy masło czosnkowe.
Można również podać lampkę lekkiego białego wina.
Gwarantuję, że to bardzo smaczne danie nawet dla zakochanych, do podania przy świecach!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.