Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

gotowane zielone śłedzie

Tekst i foto zamela 01-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty? min.?

Składniki:

1 kg filetów z zielonych śledzi,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki wody,
1 łyżka cukru,
1 płaska łyżka soli,
1 mały przecier pomidorowy,
1 duża cebula,
listek laurowy, ziele angielskie

Jak przyrządzić:

Zielone śledzie obrać ze skóry, pokroić na 4-cm kawałki i układać w garnku warstwami na przemian z pokrojoną w plastry cebulą, trochę posolić i popieprzyć. W naczyniu połączyć olej, ocet, wodę, sól, cukier, przecier pomidorowy, przyprawy. Zalać tym śledzie i gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu.

Jak podawać?

Najlepiej, żeby śledzie w zalewie postały przynajmniej 24 godziny w lodówce. Wtedy są najlepsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 dorka

znam ten przepis super ja osobiście daję mniej octu i gotuję tylko 10 minut

Zgłoś 21.02.2006 nietzsche

Zielone sledzie to takie zepsute???????? ;)

Zgłoś 02.02.2006 ana

nigdy nie widziałam zielonych sledzi.można cos takiego dostać??

Zgłoś 22.01.2011 asisa

Witam śledzie rewelacja,ale dlaczego gotujesz je 30min?Lekka przesada!!!Ja mam wersję bogatszą z warzywami (marchew,ogórek korniszon i papryka oraz cebula)smażymy na oleju dodajemy resztę jak w ... Pokaż więcej

Witam śledzie rewelacja,ale dlaczego gotujesz je 30min?Lekka przesada!!!Ja mam wersję bogatszą z warzywami (marchew,ogórek korniszon i papryka oraz cebula)smażymy na oleju dodajemy resztę jak w twoim przepisie ,warzywka dodajemy do zalewy gotujemy 2min ,a do tego wrzucamy zielone śledzie pokrojone jak wyżej i gotujemy tylko 1-2 min.Przekładamy do słoika delikatnie i zostawiamy na 2-3 dni !!!Po prostu rewelacja!!!