Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grecka zupa

Tekst i foto karol 03-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty50-60 min.-

Składniki:

2 średnie marchewki, 2 ząbki czosnku, 1 cebula,
pół łyżeczki słodkiej sypkiej papryki, łyżka koncentratu, 2 szklanki soczewicy, sól, pieprz, pietruszka, koperek, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić:

Soczewicę wsypujemy do zimnej wody, ścieramy marchew, kroimy wzdłuż czosnek, cebulę w kostkę i dolewamy dwie łyżki oleju z oliwek, gdy będzie na pół miękkie, dodajemy sól, pieprz, paprykę, koncentrat, pietruchę i koper, gdy soczewica będzie już miękka, wyłączamy.

Jak podawać?

Z oliwkami chlebem i serem feta:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.02.2010 gg

soczewita??? pierwsze słyszę...

Zgłoś 08.12.2009 jan

co to jest soczewita kto odpisze

Zgłoś 18.05.2010 Ja

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Rodzime obszary jego występowania to Grecja, Azja Zachodnia, Azja Środkowa, Kaukaz, ... Pokaż więcej

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Rodzime obszary jego występowania to Grecja, Azja Zachodnia, Azja Środkowa, Kaukaz, Pakistan[2]. Jest uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce jest uprawiany, czasami (rzadko) dziczejący (efemerofit)[3].