Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym

Tekst i foto agu_ 02-09-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty30 min.-

Składniki:

dwie pojedyncze piersi z kurczaka, 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak przyrządzić:

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.

Potrzebne przybory:

Grill elektryczny.

Jak podawać?

Z pure ziemniaczanym i fasolką szparagową lub kalafiorem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2013 gość

Good to see a tanlet at work. I can't match that.