Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami

15.05.2012

Polacy lubią grillować i wykorzystują ku temu każdą nadarzającą się okazję. Takie spotkania na świeżym powietrzu są doskonałą formą spędzania wolnego czasu z rodziną lub w gronie znajomych. Grillowanie nadaje sznytu nawet zwykłej kiełbasie czy kaszance. Mielone mięso też przyda się na grillu. Można z niego zrobić szaszłyki - miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Po takie mięso chętnie sięgają dzieci.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
419 złśredni40 min.średnia

Składniki:

Pół kg wieprzowego mięsa mielonego,
2 cebule,
jajko,
bułka kajzerka,
pęczek natki pietruszki,
łyżka kminu rzymskiego,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
pół kg pieczarek,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Jedną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z połową masła i dodać do mięsa mielonego.

Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i również dodać do mięsa.

Wbić jajko i wrzucić połowę pokrojonej natki pietruszki.

Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Dobrze wyrobić mięso.

Z mięsa formować wałeczki i przez ich środek przeprowadzać patyczki do szaszłyków.

Kilka pieczarek nadziać na przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki posypać kminem rzymskim.

Pozostałe pieczarki pokroić i razem z pokrojoną cebulą smażyć na maśle.

Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zmiksować i posypać resztą natki pietruszki.

Szaszłyki piec na grillu na aluminiowych tackach, obracając na drugą stronę.

Takie szaszłyki można też upiec w piekarniku z funkcją grill w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Szaszłyki podawać razem z sosem pieczarkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.03.2012 chiki

A nie można dodać gotowej czerwonej pasty tajskiej.

Zgłoś 05.03.2012 zamiast k.pomidorowego

można chyba dodać przecier pomidorowy ??? Bo koncentrat pomidorowy pozostawia na podniebieniu przerażająco ochydnopaskudnoobrzydliwoodrażający smak ( jeśli ma się podniebienie kucharza tak jak j... Pokaż więcej

można chyba dodać przecier pomidorowy ??? Bo koncentrat pomidorowy pozostawia na podniebieniu przerażająco ochydnopaskudnoobrzydliwoodrażający smak ( jeśli ma się podniebienie kucharza tak jak ja..hehe ).

Zgłoś 05.03.2012 chiki

A nie można dodać gotowej czerwonej pasty tajskiej.

Zgłoś 07.03.2012 guest

gratulacje! W koncu ilosc (zdjec ofkors) przeszla w jakosc, Troche ciemne jeszcze ale 10^6 lepiej niz poprzednie. Co do przepisu, brzmi zachecajaco tyle ze imbir to bardziej do swini mi pasuje.<... Pokaż więcej

gratulacje! W koncu ilosc (zdjec ofkors) przeszla w jakosc, Troche ciemne jeszcze ale 10^6 lepiej niz poprzednie. Co do przepisu, brzmi zachecajaco tyle ze imbir to bardziej do swini mi pasuje.

sija

Zgłoś 11.03.2012 Wiesia

Oto danie,które pożera się wzrokiem i składniki całkiem,całkiem. Moim zdaniem OK.

Zgłoś 23.11.2012 Mariola

Kurczak z dodatkiem tylu przypraw i ryż,muszę koniecznie wypróbować to danie,akurat w Lidlu są świetne sznycle drobiowe więc zrobię z nich tą potrawke.