Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Grochówka

Tekst i foto SYLWIA 21-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 66 złprosty? min.?

Składniki:

pół kilo grochu, kilka ziemniaków, boczek wędzony, kiełbaska - ok. 15 dag, przyprawy

Jak przyrządzić:

Namoczyć groch na ok. 8 godz, później zlać wodę i nalać swieżej, gotować do miękości (a właściwie do rozgotowania) podlewajęc wodą często, w międzyczasie dodać przyprawy: wegetę, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.
Osobno ugotować ziemniaki, odparować i wrzucić do zupy.
Usmażyć kiełbaskę lub/i boczek, dodać do zupy.

Jak podawać?

z chlebkiem, posypane majerankiem

Uwagi:

Naprawdę polecam (szczególnie smakuje facetom).

Czas przygotowania:

Groch gotuje się długo, ale opłaca się.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2005 SYLWIA

ACHA ,ZAPOMNIALAM ZE TO NIE JEST DANIE WEGETARIANSKIE....

Zgłoś 02.01.2006 http

Zgłoś 16.03.2006 ala

to dałaś plamę

Zgłoś 07.09.2006 Nata

Boczek? Fuj! Bleee!

Zgłoś 22.03.2010 marta

każde danie, również to, może być bezmięsne, jeśli ominie się kiełbaskę, boczek, a dla zdrowia lepiej nie dodawać Vegety.

Polecam za to duża ilość majeranku, pieprzu ziołowego, pietruszk... Pokaż więcej

każde danie, również to, może być bezmięsne, jeśli ominie się kiełbaskę, boczek, a dla zdrowia lepiej nie dodawać Vegety.

Polecam za to duża ilość majeranku, pieprzu ziołowego, pietruszki zielonej, a jeśli ktoś jada sery to może dodać pokrojony w drobną kostkę oscypek lub ser gryficki.

Moja grochówka ma dodatek dyni hokkaido (którą je się ze skórką) zamiast ziemniaków.