Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzanki studenckie

Tekst i foto Tuniowie 07-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty15 min.dużo

Składniki:

- 5 kromek niekoniecznie świeżego chleba,
- 4 jaja,
- żółty ser (łatwo topliwy),
- vegeta,
- pieprz ziołowy (obowiązkowo),
- pieprz czarny,
- papryka.

Jak przyrządzić:

Zetrzeć żółty ser na grubych oczkach tarki. Rozbić jaja do głębokiego talerza, dodać po szczypcie pieprzu czarnego i papryki, łyżeczkę vegety i (polecam) dużo pieprzu ziołowego. Zawartość talerza rozbełtać porządnie. W substancji, którą otrzymaliśmy w procesie bełtania zanurzyć kromkę chleba i docisnąć kilkakrotnie widelcem, aby nieco nasiąkła. Tak przygotowaną kromkę wrzucić na dobrze rozgrzany olej i obsmażać nie więcej niż minutę z obu stron. Gorącą grzankę posypać obficie startym serem i poczekać, aż się nieco rozpuści.

Potrzebne przybory:

Pokrywka albo szmatka do wycierania wszystkiego wkoło - pryska okropnie.

Uwagi:

Aby uzbroić ową bombę kaloryczną do końca polecamy podawać ze śmietaną. Sałatki wszelkiego typu wskazane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.05.2003 Defenders - Zakopane

Z własnego doświadczenia podpowiem, że nie zaszkodzi pod ser położyć plasterek wędlinki, a najlepiej smażony boczek. Do takiej "Kalorycznej bombki" rewelacyjnie pasuje majonez, sam pr... Pokaż więcej

Z własnego doświadczenia podpowiem, że nie zaszkodzi pod ser położyć plasterek wędlinki, a najlepiej smażony boczek. Do takiej "Kalorycznej bombki" rewelacyjnie pasuje majonez, sam preferuje "Słonecznikowy" jest delikatny i sympatycznie podkreśla smak potrawy... Pozdrawiam gorąco wszystkich smakoszy :)))

Zgłoś 04.03.2003 Poziomka

Proponuję zastąpić "niekoniecznie świeży chleb" chałką, i do jajek dodać mleko. Tylko trzeba uważać, bo chałka szybko nasiąka. pozdrawiam

Zgłoś 18.01.2003 bravo

Zgadzam sie z przedmowca. Jak studiowalem to nie mialem brzucha. Polecam przepis z akademika na pizze-jajko bardzo popularna przed wyjazdem na weekend do domu. Wrzuca sie na patelnie wszystko co... Pokaż więcej

Zgadzam sie z przedmowca. Jak studiowalem to nie mialem brzucha. Polecam przepis z akademika na pizze-jajko bardzo popularna przed wyjazdem na weekend do domu. Wrzuca sie na patelnie wszystko co jest w lodowce. Smazy sie najlepiej z cebulka. Zalewa sie wszystko jajkiem, a na koniec posypuje serem. Pycha. Z reguly jednak jest pewien problem - wiecznie pusta lodowka.

Zgłoś 13.01.2003 Marcin

heh Waldek, to ty nie znasz studentow? - ciagle gdzies biegna, a to na wykłady, cwiczenia albo do pubu wiec z kaloriami nie ma kłopotu ;)

Zgłoś 08.01.2003 Waldek

powinno być dobre tylko ile trzeba przebiec żeby spalić te

kalorie ??

Zgłoś 23.11.2003 gosia

POZIOMKA !! Przecież chałka jest słodka-papryka i pieprz nie pasują absolutnie.

Zgłoś 02.08.2005 x

musi byc pyszne, ja robie cos pododnego, ale jajka (moga byc z mlekiem;) mieszam od razu ze startym serem, mozna tez dodac dosiekana zieleninke i drobna pokrojana wendlinke, taka miksture klade ... Pokaż więcej

musi byc pyszne, ja robie cos pododnego, ale jajka (moga byc z mlekiem;) mieszam od razu ze startym serem, mozna tez dodac dosiekana zieleninke i drobna pokrojana wendlinke, taka miksture klade na kromala najpierw przyrumieniam od spodu , obracam i przypiekam chwile strone "serowa" ;) polecam

ps wymaga to troche wprawy, ser lubi zostawac na patelni, ale zapewniam, ze to tylko kwestia dopracowania taktyki wykonania

Zgłoś 22.03.2006 Kaban

Przez to że to przeczytałem zrobiłem się głodny ! - ide coś zjeść :)

Zgłoś 23.02.2007 Prawdziwa Martana

iBeo - Jestem za! Grzanki z omawianego przepisu sa owszem - smaczne i pozywne ale nudne jak flaki z olejem. Wersja slodko - slona przerasta je walorami smakowymi o tysiac glow, pozdrawiam.

Zgłoś 03.12.2006 iBea

Słodkie pieczywo nabiera smaku dopiero razem ze słoną wędliną!!! Chałka lekko zmoczona kolejno w mleku i rozbełtanym jajku, usmażona z obu stron, obłożona wedliną i serem, a potem chwilę zapiecz... Pokaż więcej

Słodkie pieczywo nabiera smaku dopiero razem ze słoną wędliną!!! Chałka lekko zmoczona kolejno w mleku i rozbełtanym jajku, usmażona z obu stron, obłożona wedliną i serem, a potem chwilę zapieczona - to jest PYCHA!!!

Zgłoś 03.12.2006 iBea

Słodkie pieczywo nabiera smaku dopiero razem ze słoną wędliną!!! Chałka lekko zmoczona kolejno w mleku i rozbełtanym jajku, usmażona z obu stron, obłożona wedliną i serem, a potem chwilę zapiecz... Pokaż więcej

Słodkie pieczywo nabiera smaku dopiero razem ze słoną wędliną!!! Chałka lekko zmoczona kolejno w mleku i rozbełtanym jajku, usmażona z obu stron, obłożona wedliną i serem, a potem chwilę zapieczona - to jest PYCHA!!!

Zgłoś 15.01.2007 Krzycho

Jak pryska, to należy porozkładać dookoła stare gazety i po akcji zwinąć i wypieprzyć do kosza.