Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzybowa z czosnkiem (I)

Tekst i foto Zela 25-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
65-7 złśredni30-50 min.średnia

Składniki:

1 opak. mrożonki Hortex "Zupa grzybowa" (bo są tam prawdziwe podgrzybki!), pieczarki świeże 5-6 sztuk, jeśli mrożone, to pół opakowania, czosnek wg uznania, lecz nie mniej niż 3 ząbki, mąka, sos sojowy jasny, sól, pieprz, śmietana (opcjonalnie), natka pietruszki lub lubczyk

Jak przyrządzić:

Zrobić wywar z mrożonki. W czasie gdy się gotuje wywar, przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki trzeba smażyć tak długo, żeby się zarumieniły. Wtedy obsypujemy je mąką, dość grubo, żeby się wszystkie kawałeczki obtoczyły. I jeszcze smażymy do zarumienienia. Jak pieczarki będą gotowe, wlać na patelnię parę chochli wywaru z warzyw. Niech się troche posmaży, nie będzie wtedy grudek z mąki. I całość wlać do zupy. Zagotować. W międzyczasie można dodać utarty z solą czosnek. Doprawić całość do smaku wg uznania. Ale radzę nie fantazjować z przyprawami - w tym wypadku najprostsze są najlepsze. Można zabielić śmietaną.
Ja obowiązkowo dodaję sos sojowy. Albo jeszcze do smażących się pieczarek, albo od razu do gotowej zupy.

Jak podawać?

Aha, można podawać z chlebem z masłem albo grzankami. Świetne jest właśnie połączenie tej zupy z grzankami czosnkowymi.

Uwagi:

Gwarantuję, że zupa wam posmakuje. Kiedy pierwszy raz spróbowałam jej u mojej teściowej (której przepis bardziej przypomina wersję II), nie mogłam się nadziwić, że do tej pory nie wpadłam na takie połączenie smaków. To jak Jaś i Małgosia, jak czarne i białe, jak gin z tonikiem...
Po prostu uświadomiłam sobie, że tak oczywistej rzeczy jezcze nie znałam...
Czosnku proponuję dawać dużo, żeby było czuć jego aromat.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2006 katoipsc

na razie jeszcze nie spóbowałem,ale bardzo zachęcająco brzmi.

jak zrobię to napiszę.

Zgłoś 31.03.2006 Tomasz

Moja piękna narzeczona właśnie gotuje takie cudo i jak na razie pachnie świetni (dostaje po łapach za wyciąganie pieczarek z patelni), jak sprubuje napisze więcej.

Zgłoś 01.04.2006 WoodPaker -do Tomasza

Zupa pychotka ale z jezykiem polskim masz klopoty...Pisze sie spróbowac anie "sprubowac" :/

Zgłoś 10.09.2006 lolo

Chyba Tomaszkowi zaszkodziły te grzybki... bo coś się nie odezwał :)

Zgłoś 13.09.2006 crabe

a z zywych grzybow sie nie da????

jak tak to poprosze o przepis

crabe@wp.pl

Zgłoś 05.02.2007 narzeczona Tomasza

Co za pacany tutaj są..

Po pierwsze, to odpowiedź była, ale ją ktoś skasował. Pomimo tego, że jedynie zawierała uwagę do ortograficzych upierdliwców, żeby sami się pilnowali i pisali &quo... Pokaż więcej

Co za pacany tutaj są..

Po pierwsze, to odpowiedź była, ale ją ktoś skasował. Pomimo tego, że jedynie zawierała uwagę do ortograficzych upierdliwców, żeby sami się pilnowali i pisali "anie" osobno a nie razem(np.)

A co do drugiego kulinarnego komentarza, to niech autor rozwinie wyobraźnię czemu Tomcio był zajęty po obiedzie... :)))) i tu bynajmniej nie o zmywanie garów chodzi....

A po trzecie to zupka ok, choć ze świeżych grzybków wychodzą smaczniejsze. Ja tylko dodaję więcej warzywek niż jest w mrożonce i jest pysznie.

Zgłoś 20.06.2007 lencia

WoodPaker..... komu Ty zwracasz uwage sam nie jestes lepszy w tym kontekscie anie pisze sie oddzielnie A NIE a nie jak piszesz anie....co za czlowiek a poza tym to jest dzial KUCHNIA a nie LITE... Pokaż więcej

WoodPaker..... komu Ty zwracasz uwage sam nie jestes lepszy w tym kontekscie anie pisze sie oddzielnie A NIE a nie jak piszesz anie....co za czlowiek a poza tym to jest dzial KUCHNIA a nie LITERATURA lub j.polski