Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Guacamole

Tekst i foto Ewa Kubicka 09.10.2004

To przystawka, którą możecie podać jako rodzaj pasty do pogryzania z tacos.
Można się nią zajadać razem z tortillami. Można używać jako zimny sos do mięsa.
Pochodzi z Meksyku. Coraz częściej jadana u nas.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
218 złprosty75 min.trochę ich jest

Składniki:

- 2 awokado,
- 2-3 gałązki świeżej kolendry,
- 1 pomidor,
- 1 mała cebula,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka seranos (zastąpiona przeze mnie sosem tabasco i jalapeno),
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Cebulę siekamy drobniutko. Podobnie kolendrę. Pomidor pozbawiamy skórki
i kroimy w kostkę. Przy okazji pozbawiamy go pestek. Awokado przekrawamy na pół
i wyjmujemy miąższ do miski. Dodajemy sok limonki i rozdrobnione wcześniej składniki.
Przyprawiamy chilli i solą.




2) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę dla schłodzenia.

Jak podawać?

Jeśli traktujemy guacamole jako przystawkę, możemy gotową pastę nałożyć do połówek skórek awokado. Możemy ją podać na niedużej salaterce z gotowymi tacos.

Uwagi:

Rzecz robi się szybko i niekłopotliwie.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.10.2004 Geon

Wyglada smacznie a moze by mi to ktos przyrzadzil co ty na to Asiu

Zgłoś 13.10.2004 lalapupu

Ach, to jedna z moich ulubionych przekasek na swiecie :D

Zgłoś 18.10.2004 Emka

tak.... jedno z moich najlepszych wspomnień kulinarnych z Teksasu. Tacos z dipami.pycha

Zgłoś 19.10.2004 Marla

a co to jest jalapeno?

Zgłoś 21.10.2004 HaniaKasia

Jalapeno to rodzaj ostrej papryczki.

Zgłoś 16.11.2004 agata

PRZEPISOW NA GUACAMOLE JEST DUZO. PODSTAWA JEST AVOKADO I CILANTRO{POWIEDZMY,ZE TO BARDZO AROMATYCZNA CYTRYNOWA PIETRUSZKA?} POMIDORY BEZ SKORKI, MALA CEBULA, CZOSNEK, PAPRYCZKA, SOK Z LIMONKI-T... Pokaż więcej

PRZEPISOW NA GUACAMOLE JEST DUZO. PODSTAWA JEST AVOKADO I CILANTRO{POWIEDZMY,ZE TO BARDZO AROMATYCZNA CYTRYNOWA PIETRUSZKA?} POMIDORY BEZ SKORKI, MALA CEBULA, CZOSNEK, PAPRYCZKA, SOK Z LIMONKI-TO DANE Z MEXYKANSKIEJ KSIAZKI KUCHARSKIEJ.

KOLEZANKA Z GWATEMALI ROBI TYLKO Z CILANTRO AVOKADO CZERWONEJ PAPRYKI I LIMONKI

Zgłoś 11.12.2004 jahurakos

a czy jest jakis przepis na tacos???

Zgłoś 06.01.2005 Jola

Do Agaty:

Aga, ty masz kolezanke w Guatemali...moge zapytac w jakim miescie? Bo akurat mieszkam w Guatemali od 2 lat. Nowy kontakt bylby mile widziany!

Zgłoś 06.02.2005 MalColm

Chmmm... Powiem szczerze, że guakamole poznałem dzięki mamie mojej dziewczyny i nauczyła mnie swojego przepisu- mianowicie jest przyprawa Guakamole -gotowiec. Mało tego na rynku ale zaczyna się ... Pokaż więcej

Chmmm... Powiem szczerze, że guakamole poznałem dzięki mamie mojej dziewczyny i nauczyła mnie swojego przepisu- mianowicie jest przyprawa Guakamole -gotowiec. Mało tego na rynku ale zaczyna się zjawiać... A moje pytanie to czy ktokolwiek wie jak zrobić nachos w domciu??? Fajnie by było wykorzystać ten przepis z własnym Guakamole i ciepłymi nachos...

Zgłoś 20.09.2005 Marcin kucharz

Nachos to nic innego jak tortilla chips(okrągła oczywiście)podgrzana w piecu bądz piekarniku i podawana z salsami,guacamole,mozzarelą,świeżymi pomidorami,różnego rodzaju salsami i farszami.Podaj... Pokaż więcej

Nachos to nic innego jak tortilla chips(okrągła oczywiście)podgrzana w piecu bądz piekarniku i podawana z salsami,guacamole,mozzarelą,świeżymi pomidorami,różnego rodzaju salsami i farszami.Podaje się na talerzu od kilku do kilkunastu kompozycji nachos.Mieszanie wedle uznania.Wyglada to coś w rodzaju piramidki.Życzę smacznego i do dzieła

Zgłoś 14.03.2010 Dotka

Zrobilam guacamole i wyszlo mi okropne

moze ktos mi powie czemu

dalam awokado kolendre limonke pomidory i przyprawe chiili takie z serii przypraw z mlynkiem

nei wiem jak pow... Pokaż więcej

Zrobilam guacamole i wyszlo mi okropne

moze ktos mi powie czemu

dalam awokado kolendre limonke pomidory i przyprawe chiili takie z serii przypraw z mlynkiem

nei wiem jak powinno smakowac ale to moze bylo mdle i jakies takie dziwne

pomocy:(

Zgłoś 24.03.2010 Angie

Do Dotki:Wszystko dobrze zrobilas,ale najzwyczajniej,mdla papka o nazwie Guacamole nie jest w twoim guscie smakowym,awokado jest mdle i cholera wie ile i czego bys nie dodala,zawsze bedzie takie... Pokaż więcej

Do Dotki:Wszystko dobrze zrobilas,ale najzwyczajniej,mdla papka o nazwie Guacamole nie jest w twoim guscie smakowym,awokado jest mdle i cholera wie ile i czego bys nie dodala,zawsze bedzie takie sobie,przeciez mexykanska kuchnia wlasciwie taka jest,wszystko tak samo smakuje,czy Tortilla,Nachos,Tacos,wszystko na jedno kopyto,te same przyprawy i ciasto:Nie polecam