Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Gulasz warzywny z kluseczkami

Tekst i foto Rosi_202 29-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złprosty20 min.?

Składniki:

- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- 10 dkg fasoli zielonej,
- strąk papryki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki groszku,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szkl. mąki razowej,
- 2 jaja,
- natka pietruszki lub rzeżucha,
- słodka papryka,
- oregano,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Pokrojone warzywa (lub mrożonkę) ugotować w bardzo małej ilości lekko posolonej wody. Gdy jarzyny zmiekna dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy doprawic do smaku.
Rozetrzeć mąkę z jajami, solą, przyprawami drobno pokrojoną natką lub rzeżuchą i taką ilością zimnej wody żeby, aby uzyskać srednio gęste ciasto. Łyżką nabierać kluseczki i kłaść na wrzącą osoloną wode. Gotować okolo 3 min (do wypłynięcia). Odcedzić. Wyłożyć na talerz polać uduszonymi jarzynami. Można tez dodać uduszone i podsmażone pieczarki.

Jak podawać?

Z kiszonymi ogórkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2005 xxx

mysle ze moze to byc smaczne !!!!

Zgłoś 17.01.2005 xxx

mysle ze moze to byc smaczne !!!!

Zgłoś 28.01.2005 peduś

jest pychota !!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.07.2013 gość

sper smaczne :) a kluseczki są pysznym dodatkiem