Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gulasz węgierski

Tekst i foto Mario 10-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-12? złśredniok. 120 min.?

Składniki:

gulasz ten najlepiej gotuje się na wolnym powietrzu i do tego w kotle ( oczywiście zakupionym na Węgrzech) nad ogniskiem. Musimy sobie zarezerwować około dwóch godzin umilając sobie czas popijając zimny browarek.

Mięso gulaszowe (karkówka, łopatka lub inne) około 1,5 kg, słoniny 20 dag, boczek 20 dag, cebula 2 szt., pietruszka 2 szt., marchewka 2 szt., ziemniaki (w zależności od ilości głodomorów) 1 kg, papryka czerwona lub inna, ale surowa 3 szt.
Przyprawy: kminek, czosnek, przecier pomidorowy, papryka mielona, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu w tubce pikantna i na koniec kluseczki do zaciągnięcia naszej potrawy (też w zależności od ilości wody).

Jak przyrządzić:

Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kotła. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania) przyprawę gulaszową (węgierskie złoto). Na sam koniec wsypujemy kluseczki cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga.
Smacznego.

Potrzebne przybory:

kociołek, nóż, łycha,

Jak podawać?

miseczki - można podawać z chlebem ale to nie jest konieczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.08.2005 Krywań

Właśnie w taki sposób gotował glusz mój przyjaciel ze Słowacji.Potrawa jest przepyszna i smakuje wybornie na wolnym powietrzu.

Zgłoś 09.03.2007 przyjaciółka

Podoba mi się ten przepis, a najbardziej to że w trakcie pitraszenia raczymy się zimnym browarkiem. Ps Nie mogę doczekać się już lata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

Podoba mi się ten przepis, a najbardziej to że w trakcie pitraszenia raczymy się zimnym browarkiem. Ps Nie mogę doczekać się już lata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 27.12.2006 Kurdik

30.12.2006r startuje w rabce z Twoim przepisem, mam już wszystkie produkty i oryginalny kociołek, głodomorów będzie aż 35 :) mam nadzieje,że nie przypalę i wszystkim będzie smakować. Odezwe się ... Pokaż więcej

30.12.2006r startuje w rabce z Twoim przepisem, mam już wszystkie produkty i oryginalny kociołek, głodomorów będzie aż 35 :) mam nadzieje,że nie przypalę i wszystkim będzie smakować. Odezwe się po nowym roku i podziele wrażeniami.

Zgłoś 10.01.2007 Kurdik

Witam ponownie, gulasz wyszedł SUPER, ulepszyłem go troszkę dodająć karłowatej fasoli, udało się nie przypalić, wszystkim smakował i nikt nie wyszedł głodny, a było 35 osób.Gorąco polecam ten pr... Pokaż więcej

Witam ponownie, gulasz wyszedł SUPER, ulepszyłem go troszkę dodająć karłowatej fasoli, udało się nie przypalić, wszystkim smakował i nikt nie wyszedł głodny, a było 35 osób.Gorąco polecam ten przepis efekt gwarantowany.Pozdrawiam

Zgłoś 05.01.2007 Elka

Gulasz węgierski według tego przepisu jest przepyszny.Polecam go wszystkim.

Zgłoś 17.01.2007 Lula

Takie kociołki można kupić w Polsce. Ja kupiłam i jestem bardzo zadowolona z zakupu i obsługi serwisu kociolkowanie.pl.

Aby wszyscy tak handlowali. A potrawy z kociołka są niesamowite, te... Pokaż więcej

Takie kociołki można kupić w Polsce. Ja kupiłam i jestem bardzo zadowolona z zakupu i obsługi serwisu kociolkowanie.pl.

Aby wszyscy tak handlowali. A potrawy z kociołka są niesamowite, ten kto nie jadł niech spróbuje.

Lula

p. s

Moją specjalnością jest zupa grochowa. Oczywiście w ktle z nad ogniska.

Zgłoś 12.10.2008 jkkubula

Wczoraj skorzystałem z przepisu, żarełko wyszło rewelacyjne, kociołek kupiłem w Polsce, jest w hurtowniach (chyba to dawny PSS) cena przystępna i warta tej frajdy, wielkie dzięki za pomysł i prz... Pokaż więcej

Wczoraj skorzystałem z przepisu, żarełko wyszło rewelacyjne, kociołek kupiłem w Polsce, jest w hurtowniach (chyba to dawny PSS) cena przystępna i warta tej frajdy, wielkie dzięki za pomysł i przepis

Zgłoś 09.09.2009 Miki

A ja mam pytanie, czy w czasie oczekiwania (dwie godziny) można popijać np wódeczke albo wino?

Nie lubie piwa ;(

Zgłoś 20.07.2010 Anna

Miki , jeśli nie lubisz piwa to dobrze smakuje wytrawny TOKAJ , smacznego!!!