Halibut w warzywach
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 20 zł | prosty | ok. 30 min. | niska |
Składniki:
0,5 kg filetów z halibuta,mrożonka warzywna lub wg swojego uznania warzywa, np.: kalafior, brokuły, marchew, groszek, brukselki itd. - w sumie ok. 1 kg,
20 dag sera żółtego,
ryż - 2 torebki po 100 g,
2 łyżki oleju, przyprawy
Jak przyrządzić:
Na spód naczynia wlewamy olej i wykładamy go przyprawionymi filetami, tworząc pierwszą warstwę potrawy, następnie wykładamy odmrożone warzywa (w przypadku świeżych należy podgotować je trochę) i dusimy na parze ok. 20 min, następnie wykładamy trzecią warstwę, tj. ryż ugotowany w kurkumie, zasypujemy serem i dusimy ok 5 min.Uwagi:
Przyprawy można dodawać wg gustu - majeranek, bazylia, papryka itd.
Bliny ze śledziową pastą
Bliny to tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego, drożdżowego ciasta, podawane z wyrazistymi dodatkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z domieszką mąki pszennej. Najczęstszym dodatkiem do nich są ryby, głównie śledzie i wędzony łosoś a także kawior.
Pasta ze śledzia z ostrą papryczką, złagodzona miodem i śmietaną znakomicie pasuje do delikatnych blinów.

Muffiny w wersji wytrawnej
Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.
Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.