Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Highland Cure Salmon

Tekst i foto Ewa 02-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty200 min.?

Składniki:

- świeży filet z łososia - 1 ½ kg,
- cukier - 75 dag,
- sól - 75 dag,
- mięta zielona 1 ½ łyżki,
- pietruszka 1 ½ łyżki,
- estragon 1 ½ łyżki,
- koperek 1 ½ łyżki,
- whisky 2 łyżki,
- żołądkowa gorzka 2 łyżki.

Jak przyrządzić:

Sól, cukier i posiekane zioła wymieszać. Połowę mieszanki wsypać do szerokiego, głębokiego półmiska. Na niej położyć rybę i przysypać resztą mieszanki tak, aby całkowicie przykryć rybę. Całość polać whisky wymieszaną z żołądkową gorzką (w oryginalnym przepisie mieszankę tę zastępuje likier Drambuie). Całość przykryć folią i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Wyjąć, dobrze wytrzeć. Podawać np. z winegretem z malin: 2,5 dag malin (*mogą być mrożone) wymieszać delikatnie z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 1 łyżką octu winnego, sokiem z połowy cytryny, połową posiekanego pęczka pietruszki, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Ciemne pieczywo. Chociaż spróbowałam raz z ziemniakami w mundurkach - pycha. Tak w ogóle to jestem fanką ryby surowej.

Czas przygotowania:

Niestety, na efekt trzeba poczekać. Samo przygotowanie to jakieś 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.09.2005 Martana

Japonczycy by to nazwali sashimi, czyli macerowana, surowa ryba bez ryzu. Bardzo smaczne ale jedna rzecz mi sie nie podoba - czemu cala plachte lososia smarujemy i dajemy jej tylko 3 godziny w p... Pokaż więcej

Japonczycy by to nazwali sashimi, czyli macerowana, surowa ryba bez ryzu. Bardzo smaczne ale jedna rzecz mi sie nie podoba - czemu cala plachte lososia smarujemy i dajemy jej tylko 3 godziny w przyprawach? Smak nie przejdzie przez filet, lepiej jest pokroic w plastry, wpoprzek, jak chleb i kazdy kawalek przyprawiac osobno - mniam!