Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Holenderska sałatka z czerwoną cebulą, nektarynką i serem pleśniowym

Tekst i foto Arla 23-04-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty30 min.-

Składniki:

150 g liści sałaty, 100 g zielonego groszku, odrobina oleju, 2 duże nektarynki podzielone na ćwiartki, 4 czerwone cebule, obrane i pocięte na ćwiartki, 225 g małych pomidorków.

Sos:
100 g sera pleśniowego typu Blue, 1 łyżka śmietanki UHT.

Jak przyrządzić:

Gotuj groszek we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, aż stanie się miękki. Po wyjęciu z wody osusz go. Podgrzej rondel z niewielką ilością oleju. Podsmaż cebulę, często mieszając do momentu, aż się zarumieni. Dodaj nektarynki oraz pomidory i gotuj, aż zrobią się lekko brązowe. Osobno podgrzej ser w rondlu (ale nie gotuj), dodając śmietankę UHT, tak długo, aż ser uzyska płynną konsystencję. Rozłóż liście sałaty na dużym talerzu, układając na nich ugotowane składniki i polej sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.04.2010 ojej

to jakiś koszmar jedzeniowy musi byc!

zupełnie nic mi tu do siebie nie pasuje!

Zgłoś 29.04.2010 ZO

NIE MYSLE ZE NEKTARYNKI TRZEBA GOTOWAC