Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem

Tekst i foto Basia Nowak 26.09.2013

Nowoczesna wersja znanego dania. Placki ziemniaczane to znane i lubiane przez Polaków danie. Aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis, warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku nada imbir, a także dip serowo-ziołowy, z którym serwowane są placuszki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

4 duże ziemniaki, 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli, 2 duże jajka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki imbiru, olej rzepakowy do smażenia. Dip serowy: opakowanie sera koziego, 1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek), skórka z jednej cytryny, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce.

Jak podawać?

Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2013 gość grześ

mmmmmmmmmmmm :) rozmarzyłem się

Zgłoś 26.09.2013 gość

rewelka - robie to dzis

Zgłoś 19.11.2013 gość

ciekawy przepis

Zgłoś 07.05.2014 Ania

Super chrupiace wyszły,u mnie serek kozi z Lidla z koperkiem,świetne połączenie smakowe.

Zgłoś 17.07.2016 UPAlbion.com

I have no idea what you have said

UPAlbion.com https://albiontips.wordpress.com/2016/05/31/albion-online-summer-goals/