Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w jogurcie

Tekst i foto Dragon 20-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty50 min.?

Składniki:

- 1 kg piersi indyka,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.

Marynata:
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- ząbek czosnku,
- po łyżeczce ostrej musztardy (najlepsza kozacka) i płynnego miodu.

Jak przyrządzić:

Mięso indyka umyć w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać jogurt z sokiem pomarańczowym, musztardą
i miodem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmarować
indyka marynatą, włożyć go do salaterki, przykryć i wstawić
do lodówki. Piec na grillu około 40-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować marynatą.

Uwagi:

Palce lizać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2005 jolka

czy mięso kroisz w plastry czy zostawiasz w całości?

Zgłoś 26.08.2005 Renata

Mysle,ze wielkość kawałków, w jakie zostanie pokrojony ten indyk jest bez róznicy

Zgłoś 08.09.2005 ww

palce lizać, ale zaprawdę warto dodać do marynaty trochę posiekanej szałwi. Ew. łyżeczkę suszonej.