Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jabłka faszerowane kaszanką

Tekst i foto Danka Daniłowska 19.11.2012

Kaszanka nie cieszy się powodzeniem, bo i nie jest specjalnie smaczna, ani też nie przyciąga wzroku swoim wyglądem. Jednak już podana z grilla smakuje inaczej, a zapiekana w jabłku jest po prostu pyszna. Połączona z kaszą gryczana i cebulą, zapieczona w aromatycznym winnym jabłku, smakuje wyjątkowo.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
413 złśredni35 min.średnia

Składniki:

4 winne jabłka,
30 dag kaszanki,
pół szklanki kaszy gryczanej,
cebula,
łyżeczka majeranku,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kaszę gryczaną ugotować w 1,5 szklanki wody.

Jabłka ściąć od góry, wydrążyć gniazda nasienne, następnie wydrążyć miąższ pozostawiając cienkie ścianki jabłek.

Na patelni
rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją.

Dodać kaszankę, wydrążony miąższ z jabłek i ugotowaną kaszę gryczaną.

Smażyć 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone jabłka i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.05.2013 gość

Toż to przepis z Kafeterii!!!

Zgłoś 09.01.2013 gość

Apetyczne to to nie jest.A może jest tylko źle sfotografowane.

Zgłoś 23.01.2013 Edyta

Nie wszyscy lubią kaszankę, ale w tym wydaniu nie jest zła , smak kaszanki zmieszał się z kaszą i jabłkiem. dobre , szybkie i niedrogie