Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka na grzance

Tekst i foto Galain 11-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2-3 złśredni15-20 min.wysoka

Składniki:

kromki chleba (najlepiej czerstwiejszy), jajek tyle ile ma być grzanek - kromek chleba, trochę ketchupu, sól, pieprz, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Smażymy na gorącym oleju chleb na złoty, brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć trochę z tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy jajka tak jak sadzone ale tak by białko było ścięte a żółtko ledwo, ledwo (praktycznie rzadkie). Kromki chleba smarujemy ketchupem niedużo i na tak przygotowane grzanki wykładamy ostrożnie jajka (po jedno jajko na grzankę). Sól, pieprz i gotowe.

Potrzebne przybory:

patelnia, łyżka stołowa do smażenia jajek

Jak podawać?

Na talerzyku :) Ja jem to nożem i widelcem krojąc grzankę wokół i te kawałeczki maczając w żółtku na środku grzanki - potem z żalem że się żółtko skończyło :) zjadam resztę.

Uwagi:

Hmm, wymaga to trochę ekwilibrystyki ponieważ zanim ostygną grzanki trzeba się uporać z jajkami. Ja jajka smażę tak: przechylam lekko patelnię i polewam łyżką stołową białko tak by się ono najpierw ścięło a potem żołtko - delikatnie, by się również leciutko ścięło.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.01.2006 sebastiangdynia

ale to ciezko strawne musi byc bleeee chleb naszacony olejem ....

Zgłoś 23.02.2007 :)

mniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaammmmm polecam:))))))))))))

Zgłoś 18.12.2007 pawelz89

Byłem strasznie głodny, więc zrobiłem sobie cztery. Z trudem zjadłem te świńskie pomyje.

Zgłoś 19.03.2012 Kasia

Po nie powinno sie tego robic na oleju tylko na maśle, sa wtedy smaczniejsze