Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka na miękko

Tekst i foto Jacek 17-01-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty2 min.-

Składniki:

jajka (najczęściej dwa na głowę - choć brzmi to śmiesznie:), przyprawy: sól, pieprz, masło, dodatki: ulubione pieczywo.

Jak przyrządzić:

Jajka umyć, włożyć do garnka. Wielkość naczynia uzależniona od ilości wiadomych - dla dwóch sztuk raczej nie polecam kobylastego sagana - chyba oczywiste. Zalać zimną wodą - niech się lekko utopią. Dosypać soli (ponoć zapobiega pękaniu skorupek podczas gotowania) i postawić na dość ostrym ogniu. Zaprogramować minutnik na 2:15. Odpalić go w momencie wrzenia. Nie przekraczać zadanego czasu! - patrz: nazwa potrawy - po czym zahartować. Najlepiej smakują mi ze świeżym chlebem posmarowanym prawdziwym masłem, które traktuję również jako przyprawę. Wygląda to mniej więcej tak: skrobię łyżeczką odrobinę rzeczonego masła, po czym atakuję lekko posolone i popieprzone jajo. Zagryzam ulubionym pieczywkiem i... replay:)

Jak podawać?

Szybko!

Uwagi:

To jest przepis na zwykłe śniadanie, jakim raczyła mnie moja babcia przed wyjściem do szkoły. Moim - ma się rozumieć - nie Jej:) W ogóle wszystko było wtedy zwykłe, a kurze jaja pochodziły od chłopa. Ktoś to dziś rozumie?

Czas przygotowania:

Czas gotowania nie uwzględnia czasu przygotowania.
Zwykle zajmuje mi to miesiące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.02.2011 opinia

Genialne...... Po prostu genialne.....

Zgłoś 28.04.2012 Jacek

Co za baran wkleił ten przepis?