Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka po szwedzku

Tekst i foto Stefka 11-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje15 złprosty40 min.?

Składniki:

- pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej lubię cielęcinę),
- tyle jajek ile osób(porcja mięsa mniej więcejna 4 jajka) plus jedno,
- dwie cebule,
- czosnek,
- sucha bułka,
- sól i pieprz,
- coś do smażenia - olej, oliwa, smalec.


Sos:
- 2 sereki topione "w kiełbasce",
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki śmietany (w wersji dietetycznej mleko),
- pieprz inne ulubione zioła.

Jak przyrządzić:

Jajka gotujemy na twardo, za wyjątkiem jednego.
W tym czasie mięso robimy tak jak na kotlety mielone:
dodajemy namoczoną w mleku, lub wodzie suchą bułkę, przyprawy, cebulę i czosnek możemy dodać surowe pokrojone w kostkę, lub podsmażone na patelni. Mięso ja robię dosyć pikantne, ale nie przesadzamy z solą. Odłożone jajko wbijamy do mięsa (są dwie szkoły - jedni dają całe jajko, inni tylko żółtko).
Po wyrobieniu mięsa, czyli inaczej mówiąc wymieszaniu wszystkich składników ręką obieramy jajka.
Obrane, ugotowane i przestygnięte jajka obtaczamy w mące, a potem obklejamy grubo mięsem mielonym.
Uformowane kotlety smażymy na patelni.
Na koniec robimy sos:
Do rondelka wlewamy bulion (może być z kostki tylko, uwaga te z kostki są słone) od ciepłego bulionu dodajemy serek i powoli rozpuszczamy, potem dodajemy śmietanę/mleko i przyprawy. Sos trzeba ciągle mieszać, bo się przypali i zrobić tuż przed podaniem inaczej robi się nieciekawy kożuch.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, rondelek, miska do wymieszania mięsa.

Jak podawać?

Sosik podajemy w sosjerce i polewamy nim kotleciki z niespodzianką. Ja mogę to jeść ze wszystkim- z ziemniakami, frytkami, ryżem.

Uwagi:

Sos serowy, który proponuję jest bardzo łatwy i nadaje się do wielu innych potraw, np. do szparagów, do fasolki szparagowej, kalafiora, czy jakiegokolwiek mięsa. Można zmieniać jego sos dodając różne zioła, czosnek itp.
Cała trudność w tym daniu polega na smażeniu tak aby mięso nie odkleiło się od jajka - po to też obtaczamy je w mące. Lepiej początkowo ustawić mocniejszy ogień pod patelnią, niech mięso się ściśnie, a potem już zmniejszyć i smażyć, żeby mięsko nie było surowe.

Czas przygotowania:

Jajka na twardo gotujemy, jak wiadomo min. 9 minut.
Smażymy potem jakieś 20-30 minut (mięso musi się wysmażyć). A sos to tyle czasu, żeby się serek rozpuścił.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2003 redkolor

to musi być dobre i sądząc po składnikach bardzo zdrowe. Tylko nie wiem czy tak duże kotlety mi sie nie rozpadną?

Zgłoś 30.09.2003 redkolor

no i rozpadły sie :(

Zgłoś 30.10.2005 lord

tak sie robi jaja po szkocku a nie szwedzku

Zgłoś 15.01.2007 Krzycho

Myślę, że lepiej jajka kroić na połówki i robić mniejsze kotlety...

Zgłoś 18.06.2013 gość

I'm impressed you sohlud think of something like that