Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jarmuż

Tekst i foto ewka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty80 min.?

Składniki:

1 kg jarmużu, 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, litr rosołu (może być z kostki), 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, jajo, sól, pieprz, bułka

Jak przyrządzić:

Jarmuż (liście bez łodygi środkowej) pokroić i obgotować. Wylać na durszlak. Boczek pokroić i podsmażyć. Do rosołu włożyć jarmuż, boczek, gotować około 1 godz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Z mielonego zrobić klopsiki (dodać jajo, bułkę, sól, pieprz), klopsiki podsmażyć. Dodać ziemniaki i klopsiki do jarmużu, aby się ugotowały.

Jak podawać?

Podawać jak każdą zupę.

Uwagi:

Jarmuż to rodzaj kapusty. Sieję ją na działce w sierpniu, a zbieram całą zimę. Jak robię rosołek z kostki, to daję mniej kostek na litr wody, bo zupa może być za słona. Zupa musi być dosyć gęsta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2006 lalapupu

bardzo fajny przepis, troche w stylu popularnej portugalskiej "zielonej zupy". proponuje tylko nie odcedzac jarmuzu na poczatku, lecz ugotowac go bezposrednio w zupie, zeby nie marnowa... Pokaż więcej

bardzo fajny przepis, troche w stylu popularnej portugalskiej "zielonej zupy". proponuje tylko nie odcedzac jarmuzu na poczatku, lecz ugotowac go bezposrednio w zupie, zeby nie marnowac skladnikow odzywczych.

Zgłoś 10.12.2006 Hanka

Jarmuz jest ulubionym skladnikiem jednej z moich ulubionych zup zimowych - krupnika jarmuzowego. Gotuje go na zeberku wolowym albo zupelnie bez miesa, z dotakiem bulionu warzywnego. Do tego doda... Pokaż więcej

Jarmuz jest ulubionym skladnikiem jednej z moich ulubionych zup zimowych - krupnika jarmuzowego. Gotuje go na zeberku wolowym albo zupelnie bez miesa, z dotakiem bulionu warzywnego. Do tego dodaje ziemniaka i marchewke pokrojone w kostke i obsmazona cebulke albo dymke. To chyba jakas raczej tradycyjna zupa wielkopolska.

Kluczowym jest jednak uzycie mrozonego jarmuzu.

Jarmuz, podobnie jak brukselka korzystaja z mrozenia niebywale - gotuja sie wowczas bardzo szybko i nie pozostawiaja goryczki w wywarze, wiec nie trzeba tak gotowanego jarmuz odcedzac.

Jest w ten sposob pelnowartociowa jarzyna w zupie.

Pozdrawiam i dziekuje za przepisy.

Hanka

Zgłoś 18.06.2013 gość

Of the pnaolpy of website I've pored over this has the most veracity.