Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jesienna zapiekanka z cukinią

Tekst i foto Gastrosfera 19-09-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6--45 min.-

Składniki:

makaron rurki - 1 opakowanie, szynka – 150 g
5 pomidorów,
2 średniej wielkości kabaczki,
ser parmezan,
ser żółty,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
Smacznego!

Uwagi:

Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.