Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jeżyki jak z pomysłu na

Tekst i foto evan 07-01-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-510 złprosty45 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe), 2 średnie marchewki, 1 woreczek ryżu (najlepiej paraboiled), 1 jajko, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 kostki rosołowej warzywnej, ok. 400 ml wody, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Ryż z woreczka przesypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Mięso mielone łączymy z marchewką wcześniej potartą na grubych oczkach, jajem, odsączonym z wody ryżem i przyprawami: do mięsa mielonego oraz pieprzem. Z masy formujemy okrągłe klopsy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie do klopsów dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy 1/2 kostki rosołowej. Dodajemy koncentrat i śmietanę (którą, wcześniej hartujemy) - mieszamy. Jeżyki dusimy w zależności od wielkości ok. 40-50 minut pod przykryciem na średnim ogniu. W czasie gotowania dolewamy od czasu do czasu wody. Sosu nie należy zagęszczać mąką - sam musi trochę zgęstnieć pod wpływem redukcji. Smacznego!:)

Potrzebne przybory:

Głęboka patelnia, sito, drewniana łyżka, miska.

Jak podawać?

Z zmienikami oraz surówką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.05.2012 kredens

po to jest rubryka "wasze komentzrze", zeby je pisac. a jak ci sie nie podoba, to sie odnies merytorycznie, a nie wrzeszczysz i bijesz piastkami jak dziecko z przedszkola ;)

Zgłoś 11.01.2012 kredens

byloby dobre, ale bez tych chemicznych przypraw. po co ci az tyle glutamianu sodu w jednym daniu - i kostka, i "przyprawa"? jesli chodzi o ryz, to polecam naturalny ryz nieprzetworzony... Pokaż więcej

byloby dobre, ale bez tych chemicznych przypraw. po co ci az tyle glutamianu sodu w jednym daniu - i kostka, i "przyprawa"? jesli chodzi o ryz, to polecam naturalny ryz nieprzetworzony, np. basmati. te w torebkach to juz ani smaku ani witamin nie maja.

pozdrawiam i zycze smacznego :)

Zgłoś 11.01.2012 evan

Nie chodzi o to co Ty polecasz (ja też dużo mogę polecić) chodzi o to żeby danie było takie jak ma BYĆ :P

I BASTA:P

P.S. Nikt Ci nie broni robić "Po Swojemu" -> Jak ... Pokaż więcej

Nie chodzi o to co Ty polecasz (ja też dużo mogę polecić) chodzi o to żeby danie było takie jak ma BYĆ :P

I BASTA:P

P.S. Nikt Ci nie broni robić "Po Swojemu" -> Jak na razie jest PO MOJEMU a jak chcesz to napisz osobny przepis:PPPP

Zgłoś 11.01.2012 evan

aaaa....

Jak zrobisz -> spróbujesz i zjesz

.... to wtedy możemy pogadać o daniu.

Pozdrawiam.

Zgłoś 23.01.2012

zrobil badziewie i jeszcze sie burzy :D

Zgłoś 18.06.2013 gość

Ahoj Liško, na Flikr se přihlašovat nebudu (štve mě furt se někam přihlašovat, abych to mohla vmeookntovat), ale tohle si neodpustedm: Jsi opravdu moc hezke1. Mile9 oči a tvar tvfdch fast je vfd... Pokaż więcej

Ahoj Liško, na Flikr se přihlašovat nebudu (štve mě furt se někam přihlašovat, abych to mohla vmeookntovat), ale tohle si neodpustedm: Jsi opravdu moc hezke1. Mile9 oči a tvar tvfdch fast je vfdjimečně pěknfd.(Je1 na takove9 věci dost de1m, mluved hodně i