Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafior w panierce

Tekst i foto Czarna Mamba 24-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Jeden duży kalafior, 2-3 jaja, sól, mąka pszenna, masło

Jak przyrządzić:

Kalafior podzielić na różyczki, opłukać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Jajka rozmieszać z solą. Rozgrzać masło i na gorące kłaść różyczki kalafiora obtoczone w jajku i w mące. Smażyć na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliły.

Jak podawać?

Kalafior podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i sadzonym jajkiem. Pycha, jeśli ktoś lubi kalafior.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2006 Martusia

Super przepis. :)

Zgłoś 31.01.2011 Ewcik

Spróbujcie smażyć na głębokim oleju, wtedy panierka upiecze się z każdej strony

Zgłoś 31.01.2011

Kalafior podzielić na bukiety, wrzucić do gotującej się,osolonej wody.Obgotować na półmiękko.Kalafiory wyjąć z wody.Poczekać aż troszkę przestygną.

Mąkę,mleko i jajko wymieszać z przyprawa... Pokaż więcej

Kalafior podzielić na bukiety, wrzucić do gotującej się,osolonej wody.Obgotować na półmiękko.Kalafiory wyjąć z wody.Poczekać aż troszkę przestygną.

Mąkę,mleko i jajko wymieszać z przyprawami tak by ciasto było gęstsze od naleśnikowego i aby nie spływało z kalafiora.

Kalafiory obtoczyć ciastem, opanierować.

Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Te kalafiorki są jeszcze lepsze :)

Zgłoś 28.02.2006 pupiszonek

tylko jakos nigdy mi sie nie udaje zrobic tak, zeby kalafior byl rowno obsmazony.. zawsze polowa panierki mi sie odrywa.. to samo przy rybach :(

Zgłoś 09.06.2006 agaaa

sprobuj przed panierowaniem ryby, a takze kalafior wytrzec papierowym recznikiem do sucha

pozdrawiam

Zgłoś 01.07.2006 lemonka

Ten przepis jest mniam bo sama robię tylko, że w buce tartej a nie mące. Wydaje mi się smaczniejsze zresztą kto jak lubi.

Zgłoś 22.02.2007 sanki

Super!!!! Smaczne a nadotatek zdrowe !!

Zgłoś 10.10.2006 chanel

Ja dodaję do jajka, poza solą , dużo pieprzu, czasami jeszcze inne przyprawy. Dopiero wtedy kalafior ma dla mnie jakiś smak.

Zgłoś 20.10.2006 Dakota_dj

Ja uwielbiam panierowanego kalafiorka, ale obtaczam go w tartej bułce. Jak dla mnie rewelacja:)

Zgłoś 14.11.2006 netusia

to jest mniam tak wspaniale wyszlo,myslalam ze bedzie trudniej i odpadac ale wcale nie :)

Zgłoś 16.04.2007 Dorka

Ja do wody dodaje duzo vegety, tak zeby woda byla lekko zaslona wtedy kalafior jest smaczniejszy. Panieruje w jajku i bulce jest chrupiacy. Zalezy jak kto lubi

Zgłoś 09.10.2010

za miast mąki można użyć też bułki tartej, polecam :D

Zgłoś 20.11.2011 ~mr.john

do AGAAA !!! Papierowym recznikiem to ja wycieram co innego !

Zgłoś 18.06.2013 gość

I was drawn by the hneosty of what you write