Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafior w skorupce

16.11.2010

Kalafior - lekki, delikatny, bogaty w witaminy i minerały. Najbardziej znaną odsłoną kalafiora jest ta ugotowana, polana masłem i zarumienioną bułka tartą, choć chętnie chrupiemy go także na surowo w sałatkach. Dziś w mniej znanej wersji - w skorupce z dobrze przyprawionego sosu beszamelowego, posypany parmezanem i zapieczony w piekarniku. Pyszna chrupiąca, złocista skorupka, a w środku delikatny, miękki kalafior. Smaczna przekąska i ozdoba stołu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty30 min.średnia

Składniki:

1 kalafior,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
2 i pół łyżki startego parmezanu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
biały pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać ją z masłem.

Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polać kalafior, posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Kalafior jest gotowy, gdy wierzch ładnie się zarumieni na złocisty kolor.

Jak podawać?

Podawać możemy na ciepło i zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2010 Zbyszko

Smaczne danie . Mam pytanie czy zapieka się tylko ser na zoto ,czy jeszcze sos z mąki masła i mleka. Mój pozostał miękki i chyba dobrze.

Zgłoś 17.11.2010 W

Lubię kalafior w bułce i masełku taki jak ten też bym chętnie spróbowała :)

Zgłoś 17.11.2010 dziadek

do A.:

Skoro przejadl ci sie ten tradycyjny o ktorym wspomniala autorka, to faktycznie pora zacząć jeść coś innego po za kalafiorami.

Ale jeśli już skorzystasz z tego przepisu, to le... Pokaż więcej

do A.:

Skoro przejadl ci sie ten tradycyjny o ktorym wspomniala autorka, to faktycznie pora zacząć jeść coś innego po za kalafiorami.

Ale jeśli już skorzystasz z tego przepisu, to lepiej żeby szybko spodnie ci opadły, a nie ręce, bo inaczej eksplozja pójdzie do wewnątrz i wtedy to dopiero będzie katastrofa. W obu rękach trzymaj papier!

Zgłoś 18.11.2010 cicio

Nie wiem kto pisze te kometarze ? poprostu chyba dzieci ...przepis super :)

Zgłoś 21.11.2010 Mroofinka

Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Wyszło całkiem nieźle, ale w przepisie chyba brakuje jajek, i sos mimo potrójnej porcji mąki nie zgęstniał tak jak powinien.

Ale poza tym przepis bardzo ... Pokaż więcej

Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Wyszło całkiem nieźle, ale w przepisie chyba brakuje jajek, i sos mimo potrójnej porcji mąki nie zgęstniał tak jak powinien.

Ale poza tym przepis bardzo dobry

Zgłoś 20.11.2010 Robasiofil

Smakuje wysmienicie, zwlaszcza podawane na cieplo:)Dziekuje za przepis.

Zgłoś 06.12.2010 anko

A mi sos zgęstniał tak jak powinien. Wyszedł dobry, następnym razem muszę dać więcej sera.

dzięki

Zgłoś 08.12.2011 asia

mi ta skorupka nie wyszła ;/ ale poza tym moim zdanie jest to za mdłe... wole bardziej urozmaicone potrawy :)