Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafiorek

Tekst i foto Monika 29-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

Kalafior, śmietana (najlepiej 30%), majonez, czosnek, koperek. Ilość majonezu i śmietany zależy od tego, jak dużo sosu ma powstać.

Jak przyrządzić:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, musi być miękki, ale nie rozpadający się. Ząbek czosnku (można więcej, jeśli ktoś preferuje) obrać, pokroić w malutką kosteczkę i rozgnieść łyżką w miseczce (ewentualnie przecisnąć przez rozdabniacz), dodać majonez (około 3 łyżek stołowych na początek), dodać śmietanę i wymieszać, konsystencja tego sosu ma być niezbyt gęsta. Jeśli wyszło sosu zbyt mało, to dodajemy jeszcze majonezu i śmietanki. Na koniec dodajemy koperek (może być suszony). Odcedzony kalafior polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

garnek, miseczka, łyżka, durszlak

Uwagi:

Najlepiej, by kalafior był ciepły w chwili podawania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.07.2006 zawdi

bardzo dobre polecam !!!

Zgłoś 16.07.2008 sylwia

pyszne szybkie polecam