Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kanapka z fetą

Tekst i foto aga_the_ofca 04-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty45 min.?

Składniki:

na 4 osoby, mniej więcej:
- 4 zwykłe bułki,
- ok. 250 gr fety,
- mała paczka oliwek (ok. 200 gr),
- pomidor,
- 2 średnie cebule,
- przyprawy.

Jak przyrządzić:

Dość prosty!
Bułki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca (tak jak się przecina bułki na hot-dogi). Fetę i warzywa kroimy na kawałeczki. Do każdej bułki wkładamy fetę i warzywa. Dość sporo!! Oczywiście przysypujemy wszystko przyprawami (ja zawsze używam mieszanki ziół i ekstra ostrą paprykę, ale to od gustu zależy). Każdą bułkę owijamy szczelnie folią aluminiową i wsadzamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika.

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa i piekarnik.

Uwagi:

Czasami wszadzam też ogórka, ale pewnie papryka też by nie zaszkodziła. Ze względu na fakt, że sezon grillowania już w pełni taką bułkę w folii można bez problemu położyć na grilla. Polecam również z chlebkiem do kebaba :).

Czas przygotowania:

Jest to danie nie bardzo pracohłonne, a bardzo smaczne i pożywne. Bułki trzymamy w piekarniku aż to "zmiękczenia" się fety (jedną bułkę można w międzyczasie odwinąć i sprawdzić jej stan), ale powinno być to około 35 - 45 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2004 carrie73

mysle, ze do tego idealna jest ciabatta -

ja czesto dodaje do fety pesto - smakuje znakomicie!

Zgłoś 23.08.2004 Jaros

Hm... feta to znaczy amfetamina :) 250gr. na 4osoby!!!!, ja bym na waszym miejscu stopnoiwo od mniejszych dawek zaczynał.:)Po takiej bułce to bym jak KOSMOŻYLETA latał :)

Zgłoś 11.11.2005 kicia

zgadzam sie z jarosem w 100% !!!! po takiej konskiej dawie to by mi chyba pompka siadla a nie powiem lubie sobie dobrze przyjebac razem z moim chlopakiem !!!! :)

Zgłoś 30.05.2006 Ganjafanatyczka

A jakie zejście na drugi dzień-chyba bym nie przeżyła

Zgłoś 20.08.2006 ewaa

ja tez sie boje takiej dawki:D to moze pikawe uszkodzić:D

przepis troszke przesadzony(240gr) ;P pozdro

Zgłoś 29.08.2009 aga51

to muyć bardzo niesmaczne, tem ogórek z mikrofali no i 45 minut babrania. Brrrrrb

Zgłoś 29.08.2009 aga51

to muyć bardzo niesmaczne, tem ogórek z mikrofali no i 45 minut babrania. Brrrrrb

Zgłoś 15.03.2010

na zimno też jest pycha, nie trzeba wcale podgrzewać. Ja smaruje bułki sosem majonezowo-jogurtowo-czosnkowym