Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak kwaśny i ostry

Tekst i foto Andrzej 21-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty90 min.-

Składniki:

1kg kwaśnej kapusty, kilka ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, papryka ostra, łyżka mąki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Na boczku gotujemy bulion (opcjonalnie można na świeżych warzywach ale niekoniecznie może być bez). Boczek kroimy na kostkę i do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaczki będą miękkie, dodajemy kapustę odciśnięta z soku, pokrojoną. Gotujemy na małym ogniu 20 min. W międzyczasie kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oliwie. Do soku z kapusty dodajemy mąkę i paprykę, mieszamy. Wszystko na patelnie do cebulki. Gdy zgęstnieje, dodajemy do zupy. Gotowe. Smacznego.

Uwagi:

Do bulionu można zawsze dodać kostkę wołową do smaku.

Czas przygotowania:

Smaczna i pożywna zupka. Idealna wręcz po imieninach u kolegi, prosta w przygotowaniu nawet dziecko to potrafi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.11.2009 Andrzej,

Wszystko w kuchni zależy od naszej inwencji twórczej to jak i na czym ugotujemy praktycznie nie ma znaczenia liczy się i tak efekt naszej pracy.Ja wole na wędzonce czasem tez dodam ostrej kiełba... Pokaż więcej

Wszystko w kuchni zależy od naszej inwencji twórczej to jak i na czym ugotujemy praktycznie nie ma znaczenia liczy się i tak efekt naszej pracy.Ja wole na wędzonce czasem tez dodam ostrej kiełbasy z papryka..Pyszota.Pozdrawiam

Zgłoś 26.11.2009 maks,

U mnie wdomu nazywała się zarzucajką. Lubię ugotować w wywarze bez włoszczyzny kawałek chudego podgardla i skórkę ze słoniny.

Zgłoś 08.08.2011 PHjGIyWwcVEFQmZj

Four score and seven mintues ago, I read a sweet article. Lol thanks