Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta młoda biała gotowana

Tekst i foto andrzej 04-06-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty45 min.-

Składniki:

1 główka młodej kapusty, kilka kiełbasek frankfurterek(5-6), kawałek marchewki, 1 cebula, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz mielony, pieprz ziołowy, kilka suszonych
grzybów, 1-2 łyżeczki kminku, kostki warzywne 2 szt. + ew. Ziarenka smaku lub inne słone przyprawy (bulion, rosołek, Vegeta, kucharek itp.), 1-2 szk.wody, koperek.

Jak przyrządzić:

Kapustę umyć, rozciąć na cztery, grubo poszatkować. Dodać pokrojoną w pół plastry marchewkę oraz połamane suszone grzybki, pokrojone w plasterki kiełbaski, pokrojoną w piórka cebulę, kminek, koperek, koncentrat pomidorowy, pieprze, kostki warzywne lub inne, zalać wodą i gotować do miękkości (30-45 min). Mieszamy kilka razy w czasie gotowania.

Potrzebne przybory:

Duży gar 5 litrowy.

Jak podawać?

Jako samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.

Uwagi:

Kapusty po ugotowaniu pozostanie ok. 1/3 pierwotnej objętości po poszatkowaniu. Konieczny dlatego duży gar aby poszatkowana kapusta się zmieściła. Lepiej wlać 1 szk. wody i czekać aż w czasie gotowania kapusta opadnie, gdy będzie za gęsto, zawsze można dolać wody i ostatecznie doprawić.

Czas przygotowania:

Kapustę próbujemy czy jest mięciutka i doprawiona.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.08.2012 andrzej

Re; kura domowa

Nie miła Kurko :naprawdę musisz coś powiedzieć ? . Bez obrazy . Jakie przepisy sama zamieściłaś ? Namawiasz do czytania P.Jacka Urbaniaka-guru jakieś? . Czy to ten sam co ... Pokaż więcej

Re; kura domowa

Nie miła Kurko :naprawdę musisz coś powiedzieć ? . Bez obrazy . Jakie przepisy sama zamieściłaś ? Namawiasz do czytania P.Jacka Urbaniaka-guru jakieś? . Czy to ten sam co zamieścił tutaj felieton "Naprawdę fajne kanapki ? .Współczuję.

Zgłoś 24.06.2011 kura domowa

I to jest proszę internautów nie bywały sukces.... kapusta mięciutka i w garnku się mieści... a jak jeszcze drodzy moi nauczą was gotować kartofle,żeby były mięciutkie.. itd... to już jesteście ... Pokaż więcej

I to jest proszę internautów nie bywały sukces.... kapusta mięciutka i w garnku się mieści... a jak jeszcze drodzy moi nauczą was gotować kartofle,żeby były mięciutkie.. itd... to już jesteście wspaniałymi fachowcami w sztuce kulinarnej.Na miłość boską... koniecznie słone przyprawy.. ; bulion, rosołek vegeta, ziarenka smaku. A później to już spokojnie możecie zapomnieć,że prawdziwa kuchnia, a raczej sztuka kulinarna.. to zupełnie inna bajka.Moja rada.. poczytajcie sobie kilka artykułow kulinarnych pana Jarka Urbaniuka to prawdziwy mistrz smaków , zapachów , tradycji i tego czegoś nieuchwytnego czego w polskiej kuchni mamy teraz tak niewiele... a raczej rzadko kto ma.

Zgłoś 19.11.2011 yana

Bardzo przepraszam.

Autor tego przepisu nie zmusza nikogo do sposobu użycia przypraw,

przecież można użyć soli morskiej,pieprzu, papryki i innych przypraw według upodobania.

Pokaż więcej

Bardzo przepraszam.

Autor tego przepisu nie zmusza nikogo do sposobu użycia przypraw,

przecież można użyć soli morskiej,pieprzu, papryki i innych przypraw według upodobania.

Ja zawsze gotuję taką kapustę i nie wyobrażam sobie dodawania mąki czy śmietany.

Brawo panie Andrzej,kapusta jest zawsze smaczna ,a z dodatkami można eksperymentować.

Serdecznie polecam ten przepis i pozdrawiam autora przepisu na zdrową kapustą.