Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta włoska zasmażana inaczej

Tekst i foto bromba 02-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty50 min.?

Składniki:

- pół główki kapusty,
- 1 duża marchewka,
- 2 jabłka,
- 2 pomidory,
- 2/3 szkl. śmietany,
- odrobina mąki,
- tłuszcz,
- sól,
- pieprz,
- czosnek - 2 ząbki,
- majeranek.

Jak przyrządzić:

Z kapusty usunąć głąb i zgrubienia, pokroić ją w większą kostkę, marchewkę w plasterki, zalać małą ilością wrzącej, posolonej wody i gotować do miękkości. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić je w cząstki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w cząstki lub kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić jabłka i pomidorki, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać zawartość patelni do rondla z kapustą i marchewką. Mąkę zmieszać ze śmietaną, wlać do potrawy, kilka minut pogotować, doprawić solą, pieprzem do smaku.

Potrzebne przybory:

Szeroki, niewysoki garnek, patelnia, praska do czosnku, mały nożyk, drewniana łycha (do mieszania).

Jak podawać?

Można podawać jako samodzielne danie, jako jarzynkę do drugiego dania, jako część zapiekanki oraz jako farsz do tarty. Wielostronne zastosowanie :)
Najlepsza z pszenną bułką i zimnym sokiem pomidorowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.04.2005 Monia

przez chwile przed robiniem tego dania zastanawiałam sie czy dodać jabłka jak dotąt nie jadłam takiego zestawienia składników no cóż okazało sie że faktycznie dobry smak polecam tylko na koniec ... Pokaż więcej

przez chwile przed robiniem tego dania zastanawiałam sie czy dodać jabłka jak dotąt nie jadłam takiego zestawienia składników no cóż okazało sie że faktycznie dobry smak polecam tylko na koniec dałam kwaśną śmietanę a nie słątka zwykłe przeoczenie przy zakupie i do niej dodałam trochę mąki i mleka żeby sie nie ścieło odziwo również smakuje

Zgłoś 10.11.2006 krzyhoo

do moni - zapewne obiat był wspaniały : ))

Zgłoś 20.11.2008 ala

takie sobie jak dla mnie to za mdłe

Zgłoś 16.10.2007 furiaaa

w życiu nie jadłam lepszej kapusty włoskiej ;)

Zgłoś 05.03.2008 andza100

MNIAM MNIAM już dodałam do ulubionych.Polecam!!

Zgłoś 06.04.2008 Ewa -Maria

W trakcie czytania ślinka leci! Robiłam podonie ,ale ze słodkiej kapusty.Była to,, Kapusta po kapitańsku,,pozdrawiam,pa

Zgłoś 06.11.2009 paulina

okropnie niesmaczne.Taka mamałyga dla prosiaków.

Zgłoś 19.03.2010 Marzena

Smaczne, ale nie rewelacyjne.

Zgłoś 12.05.2010 emi

no nie wiem co mam myśleć o tym przed chwilą skończyłam robić to danie i powiem szczerze,że dziwnie smakuję :/

Zgłoś 28.10.2010 krysiak

nie wirem czy ja zjem jest taka nijaka mysle tylko ze ma malo kalori wiec moze przelkne ale nie radze tego czegos gotowac lepiej zrobic salatke z pekinki

Zgłoś 09.11.2011 miki

pychota ,dzieki za przepis))pozdrawiam

Zgłoś 24.04.2012 zyta

jak na mój gust to pycha tylko dodam bazylii