Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka z cebulą

Tekst i foto SZWEDKA85 05-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty100 min.?

Składniki:

4 plastry karkówki, pieprz, vegeta, 2 ząbki czosnku, papryka ostra (lub słodka, jak kto lubi), 2 marchewki, 3 cebule, olej, ewentualnie papryka świeża.

Jak przyrządzić:

Przygotowanie zalewy: W zależności od ilości mięsa na 4 plastry do szklanki wlewamy 1/3 oleju i uzupełniamy do połowy szklanki wodą, do tego dosypujemy vegetę, pieprz, paprykę oraz 2 ząbki rozgniecionego czosnku (dobrze by było dodać jeszcze szczyptę majeranku i koperku). Wszystko to mieszamy. Przygotowanie mięsa: Karkówkę kroimy na plastry grubości 1,5 centymetra. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Nacieramy zalewą. Odstawiamy na 1-3 godz., po czym karkówkę wyjętą z zalewy podsmażamy na dużym ogniu na patelni (w piekarniku się świetnie upiecze, skruszeje, ale nie zarumieni tak jak na patelni). Obsmażamy obie strony. Odkładamy na talerz i szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wkładamy marchewkę pokrojoną w grube plastry, na nią paprykę pokrojoną w kostkę, następnie karkówkę, na nią cebulę pokrojoną w plastry (tzn. cebula na pół, a połówka pokrojona w plasterki). Zalewamy wszystko zalewą, w której marynowała się karkówka, przykrywamy naczynie pokrywą żaroodporną lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewany do 150 st. C, wkładamy potrawę. Pieczemy w temperaturze 180-200 st. C 1-1,5 godz. w zależności od mięsa, czy jest żylaste, czy nie. Jeśli nie umiemy tego określić, to pieczemy 1 godz. i 20 min i jest OK. Smacznego!

Jak podawać?

Potrawa jest pyszna podawana z ziemniakami, a warzywa robią za surówkę.

Uwagi:

Ja wolę folię, bo pod koniec pieczenia odkrywamy przykrycie, by mogła woda nieco odparować - zawsze warzywa nieco puszczają soki. Więc poręczniejsza jest folia, bo pokrywa się bardzo nagrzewa, ciężko ją potem zdjąć, a folię wystarczy widelcem zsunąć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2007 smakoszka

robiłam tak karkówkę tylko do marynaty dolewałam troszkę czerwonego octu winnego (mięso lepiej kruszeje) i duuuuuużo majranku reszta bez zmian mięsko jest pyszne

Zgłoś 06.11.2007 usia

Wczoraj czytałam a dzisiaj podałam na obiad! Mięso podałam z kaszą gryczanną-jesteśmy jej smakoszami i do tego swojski ogórek kiszony-niebo w gębie. Dziękuje.

Zgłoś 10.12.2007 Madzik

POEZJA SMAKU!!!!

Dziękuję za przepis. Mięsko smakuje wybornie.

Zgłoś 05.06.2011 tata29

A ja zaryzykowałem i dodałem zioła prowansalskie i nie załuje polecam

Zgłoś 10.12.2010 Anda

Za dodawanie vegety do jedzenia powinno się skazywać na 20 lat ciężkich robót.