Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka z grilla a la gyros

Tekst i foto Mawus 28-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

Karkówka bez kości, oliwa, piwo, przyprawa gyros, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Dzień przed grillowaniem karkowkę pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Do 2 szklanek oliwy wsypać całe opakowanie przyprawy gyros i dobrze wymieszać, pokrojone mięso włożyć do miseczki i zalać oliwą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Chwilę przed włożeniem na ruszt mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podczas grillowania, gdy karkówka będzie już podpieczona, polać delikatnie piwem.

Jak podawać?

Z lekką sałatką lub surówką.

Uwagi:

Zamiast karkówki możemy użyć innego mięsa, np. łopatki, a nawet filetów z kurczaka lub indyka, ale nie polecam drobiu na grilla, ponieważ bardzo długo się piecze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2007 Mia

Drób sie dlugo piecze na grilu?? Pierwsze słyszę. Griluje od dobrych kilku lat i jakos zawsze kurczaczek piekł się błyskawicznie, za to na karkówkę trzeba czekać długo. Ale przepis ciekawy, na p... Pokaż więcej

Drób sie dlugo piecze na grilu?? Pierwsze słyszę. Griluje od dobrych kilku lat i jakos zawsze kurczaczek piekł się błyskawicznie, za to na karkówkę trzeba czekać długo. Ale przepis ciekawy, na pewno wypróbuje.

Zgłoś 11.08.2008 artpla

przeczytałem, wykonałem...

i przegrałem.!

ssssssssssssstrasznie słone!!!

Zgłoś 01.06.2010 ewela76

jak przesoliłes to przegrałeś ha ha

Zgłoś 28.07.2013 gość

Przyprawa gyros posiada w sobie sól,nie polecam soli i również pieprzu.