Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karnawałowa zupa serowo- szałwiowa z grzankami

29.12.2009

Jeśli przygotowujesz kolację sylwestrową u siebie w domu i koniecznie chcesz zaskoczyć gości nowym daniem, nie przepracowując się podczas jego przygotowania i nie tracąc czasu, mam coś dla ciebie. Zupa z serków topionych z dodatkiem aromatycznej szałwii, czosnku i białego wina będzie idealna. Do zupy proponuję grzanki z ostrą oliwą z papryczkami chili. Zupa ma wyrafinowany smak, ale uwaga... niestety jest bardzo tucząca.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4ok. 10 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

4 kremowe serki topione gouda (100 g każdy),
ok. dwóch litrów bulionu lub ok. dwóch litrów wody i kostka rosołowa,
3 ząbki czosnku,
kilka listków szałwii,
kieliszek białego wytrawnego wina,
może być łyżka śmietany 18% do zup,
pieprz,
kilka kromek razowego chleba,
łyżka oliwy z chili.

Jak przyrządzić?

Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z pokrojonym w kosteczkę chlebem.

Chleb równomiernie polać oliwą z chili i wymieszać.

Bulion lub wodę z kostką rosołową zagotować.

Wrzucić obrany czosnek.

Serki pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku.

Przykręcić gaz i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia serków.

Zupa powinna lekko zgęstnieć.

Wrzucić kilka skruszonych listków szałwii.

A po chwili wlać kieliszek wina.

Doprawić zupę pieprzem, ale nie za dużo - pamiętaj o ostrych grzankach z chili.

Sól nie będzie potrzebna, ponieważ serki topione są wystarczająco słone.

Zupę można zagęścić śmietaną, ale wtedy będzie jeszcze bardziej kaloryczna. Ja tego nie robię.

Grzanki na ostro powinny być już gotowe, więc wyjmujemy je z piekarnika.

Rozlewamy zupę do małych miseczek.

Jest tucząca i sycąca, więc wystarczą niewielkie naczynia.

Jak podawać?

Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami.

Od razu, gorącą.

Możemy udekorować liściem szałwii.

Zamiast grzanek można podawać z makaronem sojowym lub jajecznym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2010 halina

wszystkie zupki z serkiem sa pycha!!!!!, np gotuje warzywa , wiecej pora miksuje dodaje serek topiony-wysmienita, do tego robie takie mikroskopijne pulpeciki, no i oczywiscie obowiaskowa zieleni... Pokaż więcej

wszystkie zupki z serkiem sa pycha!!!!!, np gotuje warzywa , wiecej pora miksuje dodaje serek topiony-wysmienita, do tego robie takie mikroskopijne pulpeciki, no i oczywiscie obowiaskowa zielenina do posypania, tez polecam

Zgłoś 29.12.2009 Casiopea

Brzmi zachęcająco. Z winem białym i czosnkiem i serem - dla mnie akurat to dobre połączenie składników.

Zgłoś 30.12.2009 alelo

znam tę zupkę! Świetna-polecam!!!

Zgłoś 24.04.2010 Betka

Jeśli chodzi o serowe zupy to uwielbiam, choć trochę czasu mi zajęło dojście do wprawy w ich gotowaniu-ale warto go było poświęcić:) moim ulubionym ostatnio przepisem jest taki na zupę serową z ... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o serowe zupy to uwielbiam, choć trochę czasu mi zajęło dojście do wprawy w ich gotowaniu-ale warto go było poświęcić:) moim ulubionym ostatnio przepisem jest taki na zupę serową z grzankami, a wszystko to na białym wytrawnym winie pyyyyszne:) dokładny przepis np na tej stronce: www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/12/Zupa_serowa_na_winie_z_grzankami/

polecam i życzę smacznego:)