Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp faszerowany pieczony

Tekst i foto borowka 08-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni100 min.?

Składniki:

Karp - im większy, tym lepszy, bułka tarta, jajko, 2 łyżeczki masła, koperek lub natka pietruszki.

Jak przyrządzić:

Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego kość grzbietową z żebrami, nie przecinając grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Następnie rozkładamy go na stole skórą do blatu i ścinamy część grzbietową do grubości żebrowej. Ścięte kawałki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, 2 łyżeczkami masła i garścią koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozkładamy na połowie rozłożonego karpia i przykrywamy go drugą połową. Tak przygotowanego karpia przekładamy na posmarowaną lekko olejem folię aluminiową i ściśle go zawijamy. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przekładamy na półmisek i kroimy na porcje. Podajemy na stół.

Uwagi:

Ja robię go raz do roku, na Wigilię. 4-5 kg karpia jest to główne danie na 8-10 osób. Można go przygotować etapami: 2-3 dni wcześniej wypatroszyć i posolić, a w dzień Wigilii tylko przygotować farsz i upiec. Może wydawać się to pracochłonne, ale tylko dla tych, co nie mają wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to prościzna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.12.2006 farfaka

mozna dodac do farszu grzybow lesnych lub pieczarek.

Zgłoś 20.12.2006 borowka

mozna tylko to nie jest konieczne, smak ryby zabijamy grzybami

Zgłoś 17.06.2013 gość

This is the preecft post for me to find at this time