Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp gotowany na parze winnej

Tekst i foto zzyta 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni45 min.?

Składniki:

po filecie z karpia na osobę - około 15 dag,
dwie szklanki wina dobrego, białego, wytrawnego,
dwa liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz,
dwie czubate łyżki masła,
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić:



Filety z karpia myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, spryskuję sokiem z cytryny bardzo obficie, delikatnie solę, pieprzę białym pieprzem i odstawiam na bok.

Kiedy karp nabiera doskonałego aromatu, w garnku zagotowuję wino z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Tutaj uwaga bardzo ważna - wino musi być z tych lepszych - naprawdę nie warto psuć smaku ryby tanim winem. Zasada jest następująca - jak smakuje w kieliszku, to i rybie dobrze zrobi.

Kiedy wino wrze na takim sprytnym naczynku, układam na nim rybę, garnek przykrywam i pozwalam, by smak i aromat wina wniknął w rybę.

Trwa to około 10-15 minut - rybę trzeba sprawdzać, by się nie rozgotowała - najlepiej jest gotować ją na małym ogniu, tak by wino sobie pyrkało.

Kiedy ryba miękka, a i pierwsza gwiazda zaczyna zza chmur nieśmiało wyglądać, na patelni rozgrzewam masło i doprowadzam do spieniania. Pod masłem wyłączam ogień i wrzucam do niego pietruszkę.

Rybę wykładam na ogrzany półmisek i polewam masłem z pietruszką!

Uwagi:

To nowe wcielenie karpia wigilijnego - danie tak delikatne jak ten pierwszy śnieg, co go już od tak dawna brakuje na święta...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.01.2007 Krzycho

No, no ciekawe... Przeraża cena potrawy ze względu na dobre wino, ale co tam! Do topionego masła dodaję wino i połowę odparowuję. Najpierw w maśle prażę płatki migdałów, potem wino, pietruszka +... Pokaż więcej

No, no ciekawe... Przeraża cena potrawy ze względu na dobre wino, ale co tam! Do topionego masła dodaję wino i połowę odparowuję. Najpierw w maśle prażę płatki migdałów, potem wino, pietruszka + ewent. kapary = genialny sos do ryb słodkowodnych i niektórych morskich.