Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp zapiekany na ostro

Tekst i foto 16-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni-?

Składniki:


- filet z karpia około 1 kg
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki proszku chilli
- puszka pomidorów (lub 3 duże pomidory obrane ze skórki i posiekane)
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- mąka do panierowania
- olej do smażenia

Jak przyrządzić:


Filet z karpia kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i podsmażamy przez chwilę na oleju. Po czym odwracamy filety i smażymy z drugiej strony.
W miseczce mieszamy drobno posiekane pomidory, chilli, oregano, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny.
Układamy podsmażonego karpia w brytfance, zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z sałatką, ryżem lub bagietką. Białe wytrawne wino będzie doskonałym dodatkiem do tego dania.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.08.2005 baron von przepis

Niezle, niezle tylko karpia zamienilbym na sledzia w ciescie z sosem koperkowym i dodatkiem startego ogorka konserwowego optoczonym w polewie z truskawek... ale ogolnie spoko spoko

Zgłoś 10.12.2005 echo

do -baron von przepis

człowieku zajmij się lepiej swoją edukacją, boś głupi jak...

Zgłoś 28.11.2017 JimmiNil

DKOi4q http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com